Ce sunt leziunile carioase?

Leziunile carioase sau cariile dentare sunt cavități formate pe suprafața și în interiorul dintelui, prin distrugerea structurilor acestuia. Distrucția poate afecta atât stratul exterior al dintelui (numit smalț), cât și stratul interior (numit dentină).

Ce cauzează apariția cariei?

Când alimentele ce conțin carbohidrați (pâine, cereale, lapte, sucuri, fructe, prăjituri, bomboane etc.) rămân pe dinți, bacteriile din gură le transformă în acizi. Bacteriile, acidul, reziduurile alimentare și saliva se combină, pentru a forma placa bacteriană, care aderă de dinți. Acizii din placă dizolvă smalțul, creând astfel „găuri”, numite carii.

Cine este predispus cariilor?

Mulți oameni cred că doar copiii sunt predispuși apariției cariilor, dar schimbările din cavitatea bucală care apar odată cu trecerea anilor le fac să fie o problemă și pentru noi, adulții. Pe măsură ce îmbătrânim, gingiile se retrag și lasă dinții descoperiți.

De asemenea, gingia poate să se retragă din cauza bolilor gingivale (boala parodontală). Aceasta expune rădăcinile dinților tăi, la care aderă placa bacteriană și tartrul, iar dacă consumi alimente bogate în zahăr sau în carbohidrați, riscul de a face carii este mai crescut.

Cum pot identifica leziunile carioase?

În cadrul consultației, medicul dentist observă dacă prezinți carii în timpul unui examen dentar obișnuit. Acesta va examina dinții, căutând cavități, pete sau fracturi dentare și poate apela la radiografii, pentru a vedea cariile interdentare sau pentru a determina profunzimea cariilor.

Dacă prezinți carii de mai mult timp, este posibil să ai dureri dentare, mai ales după ce mănânci sau bei ceva dulce, fierbinte sau rece. Uneori poți vedea găuri, pete pe dinți sau poți simți aspru cu limba.

Cum se tratează?

Tratamentul leziunilor carioase depinde de profunzimea cavității. Cel mai adesea, medicul dentist îndepărtează porțiunea descompusă a dintelui cu un instrument special. Acest lucru se realizează fără durere, cu anestezie, în cazul în care leziunea carioasă este profundă. Ulterior, se va umple gaura respectivă cu rășină compozită, de aceeași culoare cu dintele. Aceste materiale sunt sigure, rezistente și estetice. Indiferent de stadiul de evoluție a cariei, tratamentul este fără durere, existând noi metode și tehnologii de lucru care asigură confortul și siguranța pacientului pe întreaga durată a intervenției.

Obturația (plomba) realizată nu va fi sesizată de către pacient, ea semănând perfect cu restul dintelui. În general, obturațiile trebuie verificate anual și înlocuite după 2-5 ani. La OZONO, folosim materiale compozite restaurative fizionomice și biologice ce cea mai înaltă calitate, pentru o estetică impecabilă și o funcționalitate perfectă.

Complicații

În cazul în care leziunea carioasă este foarte profundă, aceasta afectează și nervul dentar. În aceste condiții, va fi necesară intervenția medicului endodont, care va recurge la tratamentele de canal, ce au ca scop îndepărtarea pulpei (nervului) dentare inflamate sau infectate, a dezinfectării canalului și umplerii acestuia cu un material etanș și radioopac, observabil pe radiografie.

În clinica noastră, toate tratamentele canalelor radiculare se efectuează sub microscop, de către medicul specialist endodont, pentru reușita sigură a tratamentului și siguranța maximă a pacientului.

Cât costă?

Tratamentul cariei simple are un cost de 280 lei, în timp ce tratamentul unei carii medii-profunde cu obturație stratificată din compozit are un cost de 347 de lei. Costul tratamentelor endodontice (de canal) asistate de microscop încep de la 370 de lei pentru un dinte monoradicular (cu o singură rădăcină) și ajung la 809 lei pentru un dinte pluriradicular (molari cu mai multe rădăcini).