Despre aparatul dentar. Obiective. Indicații

 

Sănătatea dinților, a gingiilor și chiar a articulației temporo-mandibulare poate fi afectată în timp de înghesuirile dentare și ocluzia dentară (mușcătura) incorectă. De asemenea, digestia poate fi afectată din cauza masticației deficitare.

În plus, înghesuirile dentare pot genera afecțiuni orale cauzate de imposibilitatea efectuării unui periaj corect (e.g. leziuni carioase, boala parodontală).

Corectarea poziției dinților și a asimetriei faciale se realizează în cadrul specialității stomatologice numite ortodonție. Aparatele dentare și alignerele sunt principalele dispozitive care, prin forța exercitată asupra dinților, conduc la alinierea cu succes a dinților și la corectarea asimetriilor feței.

Când ai nevoie de un aparat dentar?

Recomandăm tratamentul cu aparat dentar, indiferent de vârstă, în cazul în care:

 • Întâmpini probleme la închiderea corectă a gurii;

 • Prezinți asimetrii ale feței/trăsături disproporționate în raport cu restul feței;

 • Mușcătura, respectiv masticația sunt realizate cu dificultate;

 • Prezinți înghesuiri dentare - dinții nu sunt perfect aliniați;

 • Dinții superiori nu îi circumscriu pe cei inferiori la strângerea maxilarelor;

 • Pronunți cu dificultate cuvintele în mod corect;

 • Ai dinți prea îndepărtați între ei sau care nu se ating corect cu cei omologi de pe celălalt maxilar.

Etapele tratamentului ortodontic

 1. Consultația – medicul tău ortodont va realiza o analiză a modificărilor de la poziţia normală a dinţilor, precum şi a ocluziei dentare (mușcăturii). El va stabili dacă este necesar sau nu tratamentul ortodontic cu aparat dentar și îți va recomanda tipul de aparat ortodontic potrivit pentru tine;

 2. Realizarea planului de tratament – în această etapă, vor fi luate amprentele dentare pentru modelul de studiu din gips al arcadelor, se vor realiza fotografii atât intraorale, cât și extraorale, vei face radiografii dentare panoramice, respectiv teleradiografii - pe toate le poți realiza pe loc la OZONO, nu este necesar să te deplasezi în altă parte;

 3. Montarea aparatului dentar (metalic sau fizionomic) – poate dura aproximativ o oră;

 4. Controlul periodic – se realizează la un interval de 4-5 săptămâni, pentru activarea aparatului dentar, în cazul aparatului dentar fix;

 5. Îndepărtarea bracket-urilor (elementele fixate pe dinți) – această ședință de îndepărtare durează aproximativ o oră, care se va completa ulterior cu o ședință de profilaxie și fluorizare; această etapă marchează finalizarea tratamentului propriu-zis, iar dinții tăi vor fi deja perfect aliniați;

 6. Purtarea aparatului de contenţie – poate fi mobil sau fix. Aparatul mobil este compus dintr-o bază de acrilat şi croşete, iar cel fix este alcătuit dintr-o sârmă specială care rămâne lipită în permanență în spatele dinților. Ambele tipuri de aparat de contenție au rolul de a păstra dinţii în poziţia corectă.

Rezultatul tratamentului ortodontic

În momentul alinierii perfecte a dinților, perioada de tratament activ este considerată finalizată. Cu toate acestea, dinții vor avea tendința de mișcare, încercând să ajungă la poziția pre-tratament, de aceea poate fi necesar aparatul de contenție.


După încheierea tratamentului, pacientul va continuă să vină la control, de regulă, la 2 luni, la 6 luni, 1 an și ori de câte ori apar probleme. De la caz la caz, medicul specialist ortodont va decide periodicitatea controlului ortodontic.

Cea mai rapidă metodă de îndreptare a dinților

Aparatul dentar autoligaturant

Sunt multe inovații tehnologice în ortodonție, una dintre acestea îl reprezintă brackeții autoligaturanți. Pentru a înțelege diferența dintre aceștia și brackeții clasici, trebuie să înțelegem că în mod tradițional brackeții ce sunt lipiți pe dinți țin arcul la locul lui prin intermediul ligaturilor cu niște elastice speciale și acestea din urmă controlează tensiunea transmisă de arc dintelui prin intermediul bracketului.

Brackeții autoligaturanți elimină nevoia ligaturilor elastomerice (elastice), datorită clăpiței metalice incorporate, iar acest nou design generează următoarele avantaje:

 • Sunt mai discreți și mai confortabili pentru țesuturile moi (obraji, limbă, buze) datorită marginilor rotunjite;

 • Ligaturile elastomerice (elasticele) reprezintă adevărate nișe pentru placa bacteriană și astfel crește riscul de apariție a leziunilor carioase incipiente („white-spots") ce apar ca pete albe cretoase în cazul unei igiene necorespunzătoare. Lipsa acestor elastice, datorită clăpiței brackeților autoligaturanți, permite o igienă mai bună și scade riscul apariției leziunilor carioase, dar o igienă riguroasă este necesară indiferent de tipul de aparat ortodontic;

 • Datorită designului brackeților și a lipsei elasticelor, în timpul tratamentului ortodontic se vor genera forțe de frecare mai mici, facilitând astfel deplasările dentare (arcul alunecă mai ușor) și făcând posibilă micșorarea duratei tratamentului ortodontic;

 • Un alt avantaj îl reprezintă controlul mai bun al deplasărilor ortodontice și o nevoie mai mică de a ajusta aparatul, putând reduce numărul de activări.

În cadrul clinicii OZONO, medicul specialist ortodont va recomanda soluția de tratament potrivită pentru tine, în funcție de particularitățile cazului și de dorințele tale estetice.