Odontoterapia
Odontoterapia este specialitatea medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul leziunilor carioase, popular cunoscute sub denumirea de carii dentare.
Cariile dentare sunt cavități formate pe suprafața și în interiorul dintelui care distrug structurilor acestuia. Distrucția poate afecta atât stratul exterior al dintelui (numit smalț), cât și stratul interior (numit dentină).
Cauzele apariției cariilor
Când alimentele ce conțin carbohidrați (pâine, cereale, lapte, sucuri, fructe, prăjituri, bomboane etc.) rămân pe dinți, bacteriile din gură le transformă în acizi. Bacteriile, acidul, reziduurile alimentare și saliva se combină, pentru a forma placa bacteriană, care aderă de dinți. Acizii din placă atacă smalțul, creând astfel „găuri”, numite carii.
Pacienții predispuși la carii
Multe persoane cred că doar copiii sunt predispuși apariției cariilor, dar schimbările din cavitatea bucală care apar odată cu trecerea anilor le fac să fie o problemă și pentru noi, adulții.
Pe măsură ce îmbătrânim, gingiile se retrag și lasă dinții descoperiți. De asemenea, gingia poate să se retragă din cauza bolilor gingivale (boala parodontală). Aceasta expune rădăcinile dinților la care aderă placa bacteriană și tartrul, iar pe fondul consumului de alimente bogate în zahăr sau în carbohidrați, riscul de a face carii este mai crescut. La apariția cariilor contribuie și procesul de uzură a dinților (abrazie) precum și scăderea cantității de salivă ce apare odată cu înaintarea în vârstă.
Cum putem identifica leziunile carioase?
În cadrul consultației, medicul dentist observă prezența cariilor în timpul examinării dinților. Acesta va examina toate suprafețele dentare, căutând cavități, pete sau distrugerea unor pereți ai dinților și poate apela în completarea examinării la radiografii (pe care le poți face tot în clinica noastră), pentru a vedea cariile interdentare sau pentru a determina profunzimea cariilor.
Simptomatologia în caria dentară
Dacă prezinți carii dentare de mai mult timp, este posibil să ai dureri de dinți, mai ales după ce mănânci sau bei ceva dulce, fierbinte sau rece. Uneori poți observa singur găuri, pete pe dinți sau poți simți ceva aspru cu limba la acel nivel.
Tratamentul leziunilor carioase
Tratamentul cariei dentare depinde de profunzimea acesteia. Cel mai adesea, medicul dentist îndepărtează porțiunea afectată a dintelui cu un instrument special, de obicei rotativ, dar se poate realiza și cu tehnici moderne, cum ar fi AquaCare. Îndepărtarea zonei infectate se realizează cu anestezie, în cazul în care leziunea carioasă este profundă. Ulterior, se va umple spațiul gol cu o rășină compozită de aceeași culoare cu dintele, un material sigur, rezistent și estetic.
Indiferent de stadiul de evoluție a cariei, tratamentul este fără durere, existând metode și tehnologii de lucru care asigură confortul și siguranța pacientului pe întreaga durată a intervenției.
Obturația (plomba) realizată nu va fi sesizată de către pacient, ea semănând perfect cu restul dintelui. La OZONO, folosim materiale compozite restaurative fizionomice și biologice de
înaltă calitate, pentru o estetică impecabilă și o funcționalitate perfectă. În general, obturațiile trebuie verificate anual și înlocuite după 2-5 ani.
Pacienții care își doresc o soluție inovatoare și o alternativă mult mai conservatoare, pot opta pentru incrustație dentară, o restaurare care este cimentată pe dinte, reconstituind structura dintelui pierdut, oferindu-i acestuia anatomia, funcția și estetica inițială. Aceasta este realizată în laborator, pe baza de amprentare, permițând păstrarea structurii dentare sănătoase.
Diferența dintre incrustații și obturații
Complicații
În cazul în care leziunea carioasă este foarte profundă, aceasta afectează și pulpa dintelui (nervul dentar). În aceste condiții, va fi necesară intervenția medicului endodont, care va recurge la tratamentele de canal ce au ca scop îndepărtarea pulpei (nervului) dentare inflamate sau infectate, a dezinfectării canalului și umplerii acestuia cu un material etanș și radioopac, observabil pe radiografie.
În cadrul clinicii OZONO, tratamentele endodontice se efectuează sub microscop, de către medicul specialist endodont, pentru reușita sigură a tratamentului și siguranța maximă a pacientului.