Restaurare dentară cu implanturi zigomatice
Atunci când pierdem unul/mai mulți dinți pe arcada superioară, osul maxilar se resoarbe (pierde volum), apărând astfel o scădere a înălțimii și lățimii osoase. La pacienții care au rămas fără dinți de mult timp, această resorbție poate deveni foarte avansată, făcând practic imposibilă plasarea implanturilor convenționale din lipsă de volum suficient al osului.
Factorii care pot accelera pierderea osoasă
Pe lângă înaintarea în vârstă și boala parodontală, utilizarea protezelor mobile poate accelera pierderea osoasă, de aceea recomandăm pacienților să nu doarmă cu protezele, pentru a permite mucoasei și osului „să se odihnească” pe timpul nopții.
Implanturi zigomatice versus implanturi clasice
Implanturile zigomatice sunt recomandate pacienților care nu prezintă deloc os maxilar sau prezintă o cantitate insuficientă pentru a susține implanturile dentare normale și pentru care tehnicile de regenerare osoasă, cum ar fi grefele sau augmentarea sinusurilor, nu sunt suficiente și nu garantează reușita.
Spre deosebire de un implant introdus convențional în arcada superioară, care este plasat în osul maxilar, implanturile zigomatice traversează etajul mijlociu al feței în diagonală, ajungând până în osul zigomatic, care formează „arcada” osoasă situată deasupra obrajilor. Din acest motiv, implanturile zigomatice măsoară de la 35 până la 55 mm, fiind astfel mult mai lungi decât implanturile dentare obișnuite, care au maximum 18 mm lungime.
Căror pacienți le recomandăm implanturile zigomatice?
Tratamentele cu implanturi zigomatice sunt recomandate pentru reabilitări complete ale arcadei superioare la pacienții cu pierdere osoasă extremă la nivelul maxilarului (de obicei persoane în vârstă, care au rămas fără dinți cu mult timp în urmă). Rata de succes pe termen lung (ancorarea și osteointegrarea implanturilor) este foarte mare, iar pacienții edentați pot zâmbi din nou cu încredere, pot mânca din nou corect, practic au șansa să aibă din nou o dantură sănătoasă, funcțională și estetică chiar de a doua zi după intervenție.
.jpg)
Intervenție realizată de o echipă multidisciplinară
Planul de tratament și intervenția sunt realizate în echipă, de o echipă multidisciplinară:
- Medicul specialist protetician – proiectarea și realizarea lucrării;
- Medicul chirurg specialist în chirurgie maxilo-facială – inserarea implantului, descoperirea implanturilor;
- Medicul specialist parodontolog și medicul specialist endodont – rezolvarea eventualelor infecții dentare sau gingivale.
Siguranță și confort asigurate de blocul operator OZONO
Implanturile zigomatice se aplică în sala de operație proprie, în condiții de maximă siguranță pentru pacient, ceea ce înseamnă risc minim de infecții și complicații în timpul și după intervenție.
Intervenția are loc sub anestezie locală, însă noi recomandăm pacienților sedarea conștientă, asigurată de medic specialist ATI, pentru o experiență relaxată în cadrul intervenției. Aceasta permite pacienților să-și păstreze calmul, să nu le mai fie teamă și să nu simtă deloc durere pe durata intervenției care durează foarte puțin pentru pacient.
Tratamentul cu implanturi zigomatice presupune plasarea de către medicul chirurg implantolog a două implanturi zigomatice în combinație cu două/patru implanturi convenționale sau a patru implanturi zigomatice, în funcție de cazul clinic.
Implanturile zigomatice | Soluția reabilitărilor dentare complicate
Beneficiile pentru pacient
Implanturile zigomatice permit realizarea imediată a protezei, pacientul bucurându-se chiar de a doua zi de avantajele unei lucrări fixe provizorii totale (cuprinde toată arcada), care se simte și funcționează asemenea dinților naturali. Când țesuturile osoase și gingivale s-au vindecat iar implanturile s-au osteointegrat, adică după 6-12 luni, lucrarea provizorie va fi fi înlocuită cu o lucrare dentară definitivă, de asemenea fixă, dar mult mai estetică.