programare clinica ozono

Sedare conștientă asigurată de medicul specialist ATI

 

În stomatologia modernă, anestezia generală prin sedare conștientă (cunoscută și sub denumirea de analgosedare) joacă un rol esențial în desfășurarea intervențiilor chirurgicale stomatologice complexe și reprezintă un subiect de maxim interes pentru pacienți, în special pentru cei care se confruntă cu anxietate, teamă de durere sau frică de ace, dar și pentru pacienții cu afecțiuni generale sau vârste înaintate pentru care intervenția stomatologică poate prezenta riscuri. 

Acest tip de anestezie este administrată de medicul specialist în Anestezie și Terapie Intensivă și se recomandă în intervențiile de implantologie, adiții de os, sinus lift și orice altă intervenție stomatologică de complexitate medie-mare.

Sedarea conștientă nu se face în orice cabinet stomatologic deoarece este necesară dotare specială cu aparatură specifică de terapie intensivă și un bloc operator autorizat de Direcția de Sănătate Publică pentru astfel de intervenții.

Pentru ca pacienții să beneficieze de o experiență plăcută, în cadrul clinicii OZONO aceștia pot opta pentru sedare conștientă asigurată de către medicul specialist în Anestezie și Terapie Intensivă, cu mare experiență în administrarea de anestezie la pacienții de orice vârstă. 

Ce este sedarea conștientă? 

Sedarea conștientă este o tehnică neinvazivă de anestezie, sigură, fiind recomandată pacienților de toate vârstele, inclusiv copiilor sau persoanelor vârstnice. Sub sedare conștientă, pacientul simte o stare de relaxare mentală, însoțită de capacitatea de a respira singur, neasistat de aparate.

Aceasta se realizează prin injectarea intravenoasă a unui cocktail de substanțe care generează pacientului o stare de semi-conștiență, cu păstrarea reflexelor normale. Cocktailul de medicamente este administrat pacientului de către medicul specialist în anestezie, într-o doză personalizată. 


La finalul intervenției implantologice, odată ce se oprește injectarea substanțelor medicamentoase, pacientul se trezește imediat și poate părăsi sala de operații pe propriile picioare.

Avantajele sedării conștiente în desfășurarea intervențiilor chirurgicale 

Sedarea conștientă este tot mai populară și dorită de către pacienți, datorită beneficiilor sale:

  • Toate intervențiile realizate sub sedare conștientă sunt mult mai sigure deoarece dispare complet stresul provocat pacienților de teama de intervenție. De asemenea, medicamentele utilizate au un profil mare de siguranță, dozele fiind individualizate pentru fiecare pacient; 

  • Efect rapid – în aproximativ 30 secunde de la injectare, proprietățile de relaxare se instalează, pacientul rămânând în același timp conștient; 

  • Ușor de administrat, eliminând astfel anxietatea pe care o poate simți pacientul;

  • Confort psihologic și amnezia momentului – sedarea conștientă va reduce stresul pe care îl poate simți pacientul și, mai mult decât atât, va reduce intervenția la câteva amintiri plăcute, asta deoarece va avea loc fără ca pacientul să-și dea seama de timpul trecut și în absența completă a durerii;

  • Intensitatea sedării poate fi modificată în orice moment de către medicul specialist în anestezie, inclusiv pe parcursul desfășurării intervenției:

  • Fără efect de mahmureală post intervenție – întrucât amestecul de medicamente este eliminat rapid din organism după încetarea administrării, pacientul nu are nevoie de însoțitor după finalizarea intervenției și poate părăsi clinica în deplină siguranță. 

Monitorizare continuă a intervenției 

Medicul specialist în Anestezie și Terapie Intensivă monitorizează starea pacientului pe parcursul intervenției și se asigură inclusiv după finalizarea acesteia că pacientul este în siguranță. În cazul unei eventuale complicații, se va putea acționa în timp util cu aparatura specifică de terapie intensivă, clinica OZONO având propriul bloc operator. Astfel, riscul unor complicații grave este redus la minimum posibil. 

Medicul anestezist examinează, în timpul consultului preanestezic, starea de sănătate a pacientului, istoricul său medical și stabilește împreună cu acesta tipul de anestezie optim.