programare clinica ozono

Tratamentul personalizat al afecțiunilor parodontale

 

Gingivita și Parodontoza: Care este diferența dintre ele?

De obicei, gingivita (inflamația gingiei) precede parodontita (boala gingiilor). Cu toate acestea, este important să știi că nu toate gingivitele progresează spre parodontită. În stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa bacteriană se acumulează, determinând gingiile să devină inflamate și să sângereze cu ușurință în timpul periajului dinților. Deși gingiile pot fi iritate, dinții sunt încă ferm implantați în os. În acest stadiu nu au apărut recesiuni osoase ireversibile sau alte afecțiuni tisulare.

Atunci când gingivita este lăsată netratată, poate avansa la parodontită. Parodontita, numită în general boala gingiilor sau boala parodontală, începe cu dezvoltarea în jurul dinților a unor bacterii patogene și poate duce la pierderea acestora, dacă nu este tratată corespunzător.

La o persoană cu parodontită, stratul interior al gingiei și osul se îndepărtează de dinți și formează pungi parodontale, sub forma unor „buzunare” între dinte și gingie. Aceste mici spații dintre dinți și gingii colectează resturi alimentare, în ele se dezvoltă bacterii care provoacă ulterior infectarea pungilor. Sistemul imunitar al organismului luptă împotriva bacteriilor, pe măsură ce placa se extinde subgingival, în pungi, iar toxinele produse de bacteriile din placă, precum și enzimele „bune” ale organismului implicate în combaterea infecțiilor încep să descompună osul și țesutul conjunctiv care mențin dinții în maxilar.

Pe măsură ce boala progresează, pungile parodontale se adâncesc și mai mult, iar țesutul moale gingival și osul sunt distruse. Ca urmare este afectat sistemul de fixare iar dinții nu mai sunt ancorați corespunzător de țesuturile din jurul rădăcinii, devin mobili și apare procesul de pierdere a dinților. Boala parodontală reprezintă cauza principală a pierderii dinților la adulți.

Care sunt simptomele parodontozei?

Boala parodontală poate progresa fără durere, producând puține semne evidente, chiar și în stadiile tardive ale bolii. Deși simptomele bolii parodontale sunt adesea subtile, afecțiunea nu evoluează fără semne de avertizare. Anumite simptome pot indica o anumită formă a bolii. Simptomele bolii gingiilor includ:

  • Gingii care sângerează în timpul și după periajul dinților;
  • Gingii roșii, umflate sau moi;
  • Respirație urât mirositoare sau gust neplăcut în gură;
  • Formarea unor spații profunde între dinți și gingii;
  • Dinți mobili, lucrări protetice care încep să se miște;
  • Modificări ale modului în care dinții se ating în timpul mușcăturii.

Chiar dacă pacientul nu observă niciun simptom, poate avea totuși un anumit grad de boală a gingiilor. La unele persoane, boala afectează doar anumiți dinți, cum ar fi molarii. Mai mult decât atât, după vârsta de 40 de ani toți oamenii au un anumit grad de boală parodontală, mai ales în cazul fumătorilor sau a persoanelor cu probleme de sănătate generală. Numai un medic specialist în parodontologie poate recunoaște și stadializa progresia bolii gingivale.

Cum se diagnostichează boala parodontală?

În timpul unui examen dentar, medicul specialist va urmări:

  • Sângerarea gingiei, umflarea, fermitatea și adâncimea pungilor parodontale (cu cât spațiul dintre gingie și dinte este mai mare și mai adânc, cu atât boala este mai severă);
  • Mobilitatea, sensibilitatea dinților și alinierea lor corectă;
  • Aspectul radiologic al osului maxilarul, pentru a aprecia defectul osului din jurul dinților.

Cum este tratată boala gingiei?

Obiectivul tratamentului bolii gingivale este acela de a promova reatașarea gingiilor la dinți, de a reduce inflamația pungilor parodontale, respectiv riscul de infectare a acestora. Altfel spus, scopul tratamentului constă în oprirea progresiei bolii deoarece vindecarea ei completă nu este posibilă.

Opțiunile de tratament depind de stadiul bolii, de modul în care pacientul răspunde la tratament și de starea generală de sănătate.

Acestea variază de la terapiile nechirurgicale care controlează dezvoltarea bacteriană, până la intervenția chirurgicală, necesară pentru a restabili sănătatea și volumul țesuturilor de susținere.

O descriere completă a diferitelor opțiuni de tratament este furnizată în cadrul consultației medicale efectuată de medicii specialiști OZONO.

Emdogain | Tratamentul de încredere în boala parodontală

Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea gingiilor?

Gingivita poate fi inversată și progresia bolii gingivale poate fi oprită în aproape toate cazurile, atunci când se practică controlul adecvat al plăcii bacteriene. Controlul adecvat al plăcii constă în curățarea profesională cel puțin de două ori pe an și periajul zilnic completat cu utilizarea aței dentare.

Periajul elimină placa de pe suprafețele dinților care pot fi atinse, în timp ce dușul (irigatorul) bucal îndepărtează particulele de mâncare și placa dintre dinți și de sub linia gingiilor. În plus, clătirile cu apă de gură pot reduce prin mijloace chimice bacteriile care formează placa bacteriană și provoacă boli gingivale.

Profilaxie și prevenție