programare clinica ozono

Prevenția și întreținerea danturii. Obiective. Indicații

Prevenția dentară este bine să înceapă de la vârste fragede, după erupția primului dinte, și menținută pe tot parcursul vieții. În caz contrar, o igienă orală precară poate cauza o multitudine de probleme, de la pierderea dinților și durere până la cele de vorbire și fizionomie, ducând la pierderea încrederii și stimei de sine.

Din acest motiv, echipa noastră recomandă controlul periodic o dată la 6 luni, însoțit de tratamente de igienizare și mentenanță profesională a cavității bucale.

În ce constă prevenția dentară?

Există mai multe proceduri medicale care țin de prevenție, acestea sunt efectuate periodic și într-o ordine specială:

  • Detartrajul dentar;

  • Periajul profesional;

  • Air-flow (prophy jet);

  • Fluorizarea;

  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor.

Ce procedură să alegem pentru îngrijirea danturii? 

Detartrajul este singura procedură permisă pentru îndepărtarea blocurilor de tartru, care se realizează periodic, de două ori pe an.

Recomandăm ca această procedură de prevenție să fie realizată cu regularitate, pentru a preveni retracțiile gingivale și alte afecțiunii parodontale.

Complementar acestei proceduri este periajul profesional, ce are rolul de a curăța particulele de tartru care au rămas în urma detartrajului, rezultatul fiind o ușoară albire.

Rezultatul periajului dentar profesional poate fi completat cu ajutorul aparatului de profilaxie Air-flow, care generează un jet de apă, aer și perle din bicarbonat de sodiu cu presiune foarte mare. Pe lângă suprafețele dentare, acesta pătrunde în zonele interdentare și subgingivale, mai puțin accesibile.

Când este recomandat să optăm pentru periajul dentar profesional? 

Echipa OZONO recomandă periajul dentar profesional pentru îndepărtarea cu succes a resturilor de tartru, a colorațiilor inestetice ale dinților (cauzate de unele alimente, fumat, medicamente etc.) sau a plăcii bacteriene, care nu pot fi îndepărtate prin detartraj. 

Fluorizarea și importanța ei în sănătatea orală

Această practică medicală constă în aplicarea pe suprafaţa dentară a unor paste, geluri sau lacuri cu un conţinut de fluor semnificativ, cu scopul de a proteja dinţii împotriva cariilor. Fluorul încetinește procesul de demineralizare a dinților și crește rata de remineralizare, de aceea este considerat un tratament de prevenție. Fluorizarea este recomandată în special copiilor, dar și adulților, având indicații specifice:

  • Reduce sensibilitatea dinților;

  • Este recomandată pacienților ce urmează un tratament ortodontic;

  • Previne apariția petelor albe și a cariilor (recomandată pacienților cu risc moderat sau ridicat de a dezvolta carii);

  • Se recomandă după igienizare profesională (detartraj și/sau periaj profesional) precum și după albirea dentară;

  • Recomandată când producția de salivă este insuficientă.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor

În practica stomatologică este recunoscut faptul că șanțurile și fosetele ocluzale reprezintă zonele cele mai vulnerabile la apariția cariilor. Astfel, sigilarea acestora reprezintă o metodă de profilaxie ce asigură protecţie împotriva cariei, în cazul dinţilor permanenţi tineri. Nu este dureroasă şi nu presupune frezajul dinţilor, fiind recomandată: 

  • Pacienților care prezintă risc moderat sau ridicat de a dezvolta carii, procedura fiind eficientă în special la copii și adolescenți, atunci când aceasta este realizată la scurt timp după erupția dinților;

  • Celor care consumă zilnic mari cantități de dulciuri și băuturi carbogazoase;

  • Persoanelor care nu își pot efectua singure igiena orală.

De menționat faptul că este necesar controlul restaurărilor, și întreținerea lor prin resigilare,  dacă este cazul, o dată la 6 luni.

Controlul profilactic este gratuit pentru pacienții OZONO.