programare clinica ozono

După ce am discutat în articolul anterior despre avantajele fațetelor dentare, diferența dintre fațete dentare și albire dentară, respectiv coroane dentare, dar și în ce situații este recomandat să alegem fațetele dentare pentru a avea un zâmbet perfect, în cadrul acestui material vom explica pas cu pas cum sunt realizate fațetele dentare, cât de important este rolul pacientului în alegerea fațetelor definitive și cum ni se va schimba viața după ce vom avea fațete dentare.

Cum sunt realizate fațetele dentare astfel încât să ți se potrivească perfect?

Pe lângă talentul și priceperea tehnicianului dentar și o eficientă și strânsă colaborare cu laboratorul de tehnică dentară, avem nevoie și de foarte multă precizie. Precizia în realizarea fațetelor dentare este dată de o evaluare și analiză corecte și riguroase a cazului clinic, de colaborarea strânsă a echipelor interdisciplinare, toate acestea însoțite de tehnici de preparare corecte și, în foarte mare măsură, de aparatura digitală pe care o utilizăm.

Digital Smile Design permite pacientului să previzualizeze viitoarele fațete dentare

Se întocmește un dosar pe baza analizelor obiective (fotografii înainte și după, amprente înainte și după, modele de studiu, măsurători telemetrice).

Cu ajutorul tehnicilor digitale utilizate (Digital Smile Design), pacientul poate să previzualizeze viitoarele fațete definitive, transferate în cavitatea orală prin tehnici speciale, sub formă de lucrări provizorii, lucru ce se folosește ca o simulare și care duce la îmbunătățirea aspectului fațetelor dentare definitive și la îndeplinirea întocmai a cerințelor fizionomice ale pacientului. Altfel spus, pacientul poate influența considerabil rezultatul final, implicarea sa fiind extrem de importantă.

Pentru șlefuire utilizăm instrumente de lucru extrem de precise, de finețe, această șlefuire fiind realizată atât prin contact vizual direct, cât și cu ajutorul mijloacelor de magnificație. Șlefuirea dinților se realizează minim invaziv sau chiar NO PREP, materialele actuale pe care le utilizăm în clinica OZONO și datorită cărora nu există niciun sacrificiu important de substanță dentară (dinții nu sunt deloc afectați).
 
Amprentarea dinților se realizează în general DIGITAL sau cu material de amprentă, ambele metode fiind de acuratețe foarte mare. De asemenea, ceramica utilizată la realizarea fațetelor are o rezistență crescută, motiv pentru care nu este necesar un sacrificiu important de substanță dentară.

Fațetele dentare se realizează în aproximativ o săptămână și sunt necesare doar 2 ședințe

Ședința 1:

  • Consultația – stabilim împreună ce tip de fațete dentare se vor folosi, modul de preparație, cu sau fără preparație, culoarea acestora, forma și profilul incizal;

  • Profilaxia – este o etapă de început obligatorie în majoritatea tratamentele stomatologice. Aici se realizează igienizarea și curățarea dinților. În acest fel, avem un început perfect pentru un rezultat perfect;

  • Șlefuirea – în cazul fațetelor cu șlefuire, se realizează șlefuirea suprafeței vizibile. Șlefuirea este minim invazivă și nu necesită pulpectomie în scop protetic (scoaterea nervului). În cazul fațetelor fără șlefuire, se trece direct la etapa de amprentare;

  • Amprentarea fațetelor – este probabil cel mai important moment în obținerea unor fațete durabile. Aceasta etapă trebuie realizată cu răbdare și, mai ales, cu materiale de calitate.

În cazul fațetelor cu șlefuire, se acoperă fața șlefuită cu un material provizoriu. În cazul celor fără șlefuire, această etapă nu este necesară.


Ședința 2:

  • Se poziționează provizoriu fațetele și se stabilește dacă acestea sunt așa cum au fost agreate anterior, în prima ședință;

  • Se trece la curățarea suprafeței dinților și la pregătirea acestora pentru a primi fațetele dentare;

  • Se fixează fațetele.

După fixarea fațetelor, pacientul își poate relua viața socială, poate folosi dinții în mod normal, imediat după intervenție, întrucât adezivul folosit este unul cu priză rapidă, care se întărește pe loc și nu necesită timpi suplimentari de așteptare.


Cum se cimentează fațetele dentare?

Aceasta etapă este una extrem de importantă în realizarea fațetelor dentare. Este important să precizăm faptul că fațetele dentare nu sar de pe dinte, una dintre întrebările pe care deseori le primim de la pacienți.
Modul în care se cimentează fațetele dentare este unul complex, deoarece adezivul realizează o legătură atât mecanică, cât și chimică cu dintele și cu fațeta dentară.

Ce se întâmplă după ce ne punem fațete dentare?

După aplicarea fațetelor dentare, calitatea dinților crește enorm atât din punct de vedere al functionalității, cât si al esteticii. Vei avea nu numai un zâmbet perfect, ci și o dantură sănătoasă și rezistentă.


Ce vei simți după aplicarea fațetelor?

Se va simți ca ceva nou, senzație care durează aproximativ 2 zile. Cei care au purtat aparat dentar cunosc senzația, totuși, spre deosebire de aparatul dentar, fațetele dentare sunt mult mai fine și mult mai suple.

Cum te vei spăla pe dinți odată ce vei avea fațete dentare?

Igiena zilnică trebuie menținută și efectuată riguros. Nu există pastă de dinți specială și nici periuță de dinți specială.

Ce avem voie să mâncăm după aplicarea fațetelor dentare?

Nu există interdicții alimentare, însă este recomandat să avem grijă la fel cum o făceam și înainte de aplicarea fațetelor. Controlul profilactic efectuat o dată la 6 luni este esențial, la fel și igienizarea profesională, pentru a ne asigura că dinții sunt la fel de sănătoși și puternici, iar tu te vei putea bucura în continuare de un zâmbet perfect.

Indiferent dacă ești sau nu ești pacientul ideal pentru fațete dentare, te așteptăm cu drag la clinica OZONO, unde împreună vom construi drumul până la această etapă, în care tratamentul cu fațete dentare va fi cel recomandat ție și vei putea avea nu numai un zâmbet atrăgător, ci și o dantură sănătoasă. În cadrul clinicii noastre îți poți rezolva toate problemele stomatologice, cu maximum de confort pentru tine și minimum de timp petrecut în clinică. Pentru orice întrebări, îți stăm la dispoziție completând formularul de mai jos.D. Raluca Tureac, Medic stomatolog specializat pe protetică dentară

Citește și Când este recomandat să optăm pentru Fațete dentare

Contactează-ne

Zâmbet perfect în doar 2 ședințe | Dr. Raluca Tureac