Cercetările în domeniul stomatologic au condus la progrese remarcabile privind instrumentele și materialele utilizate. Suntem provocați să schimbăm protocolul de tratament, modul în care efectuăm manoperele, pentru a oferi pacienților șansa unor rezultate optime. Pe lângă utilizarea microscopului operator, ne-am dorit să introducem și materiale moderne pentru terapia endodontică.
La ce ne referim când vorbim de terapie endodontică?
Atunci când poate nu ați știut că aveți o carie sau nu v-ați dat seama că timpul trece și nu ne-ați vizitat încă, de multe ori apar complicații care duc la afectarea pulpei dentare, frecvent numită și nervul dintelui.
Specialistul în endodonție este cel care încearcă să trateze aceste complicații, să salveze nervul sau pulpa dentară, și, implicit, vitalitatea dintelui. Atunci când acest lucru nu este posibil, recurgem la tratamentul endodontic, îndepărtăm nervul (sau pulpa dentară) și refacem integritatea dintelui prin introducerea materialelor de obturație în spațiul rămas liber.
Uneori situația este și mai complicată, bacteriile implicate în ceea ce inițial era doar o carie dentară pot provoca chiar și infectii în jurul dintelui afectat. Prezența acestor infecții uneori va determina să ne contactați, acuzând dureri și alte neplăceri conexe, iar uneori nici nu le simțiți și le descoperim împreună, când analizăm o radiografie.
Toate aceste cazuri sunt de fapt câmpul bătăliei pentru specialistul în endodonție, care se bazează pe instrumentele și materialele de care dispune, pentru ca împreună cu sistemul imun al pacientului, să ajungă la o vindecare completă.
Materialele bioceramice reprezintă deseori soluția salvatoare pentru dinții condamnați, aparent, să fie extrași
Tocmai de aceea considerăm că este extrem de important să vă oferim șanse cât mai bune, utilizând materiale de ultimă oră, numite materiale bioceramice, care au îmbunătățit calitatea și prognosticul terapiei endodontice.
Ce sunt materialele bioceramice?
Acestea sunt produse:
-
Biocompatibile, foarte bine tolerate de țesuturile vii, fără toxicitate;
-
Antibacteriale, luptând împotriva bacteriilor care cauzează infecția la nivelul nervului/pulpei dentare sau în jurul dintelui;
-
Stabile în timp, asigurând calitatea tratamentului endodontic;
-
Bioactive, care stimulează formarea de os nou în zonele unde infecția l-a distrus.
Există cazuri în care pacienții se prezintă pentru extracții dentare iar noi, datorită tratamentului endodontic, reușim să le salvăm dinții
Bazându-ne pe aceste „arme” mai puternice, de multe ori ne putem încuraja pacienții să salvăm dinți care, aparent, erau condamnați să fie extrași. Ne bucură nespus să vedem că pacienții noștri înțeleg importanța tratamentului endodontic și acceptă să dăm o șansă dinților, să îi salvăm, și nu să îi extragem.
Extracția dentară trebuie să fie ultima soluție, de aceea sfătuim toți pacienții să apeleze cu încredere la terapia endodontică înainte de a lua decizia unei extracții dentare.
La OZONO, facem tot posibilul să salvăm dinții pacienților, de aceea vom continua să alegem și să îți oferim cel mai bun tratament pentru zâmbetul tău.
Te așteptăm cu drag la o consultație!
Dr. Decolli Yllka, Medic specialist în Endodonție