programare clinica ozono

Atunci când vorbim de afecțiuni ale gingiei, una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme în rândul pacienților este retracția gingivală. 

Când un dinte erupe, acesta trebuie înconjurat de un strat de os și o grosime normală a țesutului gingival. Acest țesut, numit gingie, are rol de apărare împotriva bacteriilor și de a rezista forței masticației sau periajului. Atunci când gingia tinde sa se retragă din poziția sa naturală spre rădăcina dintelui, expunând-o, pot apărea o serie de consecințe, cum ar fi deteriorarea suprafeței rădăcinii dinților, făcând-o mai sensibilă și predispusă la abraziune. 

De ce apare retracția gingivală?

Retracția gingivală este cauzată de o combinație de mai mulți factori sau poate fi o predispoziție genetică. Poate fi, de asemenea, un semn caracteristic al bolii parodontale moderate. Când gingiile se retrag, dinții par mai lungi și cu timpul pot deveni foarte sensibili. În cele din urmă, rădăcina dintelui poate fi expusă și dinții pot deveni mobili sau se pot chiar pierde.

Soluții moderne pentru retracția gingivală

Din fericire, stomatologia modernă ne permite astăzi să găsim mereu soluții, iar în acest caz, soluția este grefa gingivală sau remodelarea gingivală, o intervenție chirurgicală care constă în prelevarea unei porțiuni de țesut din cerul gurii și transplantarea acesteia la nivelul gingiei unuia sau a mai multor dinți. La nivelul dintelui, porțiunea mucoasei este revascularizată, devenind noua gingie a dintelui. 

De asemenea, grefa de țesut moale este utilizată pentru a acoperi rădăcinile dentare neatractive, pentru a reduce și corecta retracția gingivală și pentru a proteja rădăcinile dinților de carii. 

Țesutul gingival pentru grefe poate fi prelevat din surse diferite: 

  • De pe cerul gurii;

  • Din țesutul suplimentar existent în jurul zonei măselei de minte superioare. Acest țesut poate crea un pseudo buzunar în jurul dintelui din fața lui, care poate duce la boli parodontale. În mod obișnuit, îndepărtarea acestui țesut rezolvă două probleme: necesitatea unei grefe și prevenirea bolii parodontale pe un molar superior; 

  • Țesutul gingival poate fi, de asemenea, deplasat ușor din zonele adiacente, pentru a oferi o bandă stabilă de gingie atașată in jurul dintelui. 

În concluzie, această procedură de augmentare a gingiei ajută la restabilirea structurii adecvate a acesteia, oferind sprijin dinților, acoperind rădăcinile și protejând astfel dinții de cauze care pot duce la pierderea lor. Este o soluție pe care o recomandăm cu drag cu drag pacienților în cadrul clinicii OZONO.

Dr. Mugur Cojocaru, medic specialist în parodontologie

Contactează-ne

Grefa gingivală | Dr. Mugur Cojocaru