Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă pacienții atunci când vine vorba de restaurări dentare este imposibilitatea introducerii unui implant dentar pe fondul existenței unor condiții nefavorabile, contraindicații sau a lipsei de țesut osos. Toate acestea apar după extracția dentară, atunci când scoatem un dinte ce nu mai poate fi salvat și nu îl înlocuim imediat cu un implant, peste care să aplicăm o coroană dentară.
Pentru a evita apariția unor astfel de cazuri, o metodă recomandată este extracția dentară cu conservarea volumului osos.
Extracția dentară cu conservarea volumului osos, o soluție modernă pentru pacienții cu deficit osos
Conservarea alveolei reprezintă o manoperă chirurgicală care presupune umplerea completă cu biomateriale (substituenți osoși) a alveolei post extracționale, urmată de protecția acesteia cu o membrană de colagen. Scopul procedurii este reducerea resorbției osoase post-extracționale, facilitarea inserării ulterioare a implanturilor dentare și diminuarea necesității de abordare a procedeelor de augmentare osoasă consecutive inserției implanturilor dentare.
Este indicată în toate situațiile clinice în care este necesară prevenirea resorbției post-extracționale a crestei edentate, în special după extracția dinților pluriradiculari, pentru a conserva volumul osos.
Cum se realizează intervenția de conservare a alveolei?
Este o tehnică ușor de realizat, se poate face în aceeași ședință cu efectuarea extracțiilor dentare, sub anestezie locală. După extracția rădăcinilor, care se efectuează atraumatic, alveola este umplută cu biomaterial de calitate, acoperită cu o membrană din colagen capabilă să protejeze grefa și totodată să susțină formarea de gingie.
După aproximativ 4-6 luni, se constată vindecarea gingiei și o bună formare de os in alveole, astfel încât pacientul este pregătit pentru inserarea implanturilor dentare.
Când recomandăm conservarea alveolei?
În cadrul clinicii OZONO, recomandăm tehnica de conservare a volumului osos post-extracțional pacienților, întrucât aceasta asigură inserția estetică și funcțională a implanturilor, iar după încărcarea protetică, asigură menținerea țesuturilor dure și moi din jurul restaurărilor dentare.
Dr. Paul Costea, medic stomatolog, rezident chirurgie dento-alveolară