programare clinica ozono
Dr. Oana Puiu, medic primar Anestezie si Terapie IntensivaAnestezia generală în stomatologia pediatrică este o componentă vitală pentru efectuarea unor intervenții stomatologice variate, de la cele mai simple, la cele mai complexe. La clinica OZONO, această procedură este încredințată doamnei dr. Oana Puiu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă. Pentru a înțelege mai bine acest proces și pentru a răspunde la întrebările esențiale care pot apărea în legătură cu anestezia generală la copii, am stat de vorbă cu doamna doctor. În cele ce urmează, veți găsi răspunsuri la cele mai presante întrebări, clarificând aspectele cruciale ale acestei proceduri complexe și delicate. 

Care sunt factorii pe care îi luați în considerare în stabilirea necesității anesteziei generale pentru copiii care necesită intervenții stomatologice?

Dr. Oana Puiu: „Indicația va fi pusă de către medicul stomatolog în funcție de mai multe criterii. Inițial, se încearcă realizarea tratamentului fără sedare. Însă, dacă pacientul este necooperant, se impune efectuarea intervenției într-o ședință viitoare, în blocul operator, cu analgosedare. Necooperarea vine de cele mai multe ori din cauza vârstei fragede sau din cauza fricii. Anxietatea este întâlnită frecvent și la adulți, cu atât mai mult este prezentă la copil, el neavând capacitatea să înțeleagă beneficiile unei proceduri medicale. În cazul în care pacientul trebuie să suporte o intervenție de lungă durată sau dureroasă, aceasta trebuie efectuată sub confortul anesteziei.”

Cum se diferențiază procedura de anestezie generală în cazul copiilor față de adulți?

Dr. Oana Puiu: „Pacientul adult poate suporta o intervenție cu sedare conștientă însă, în cazul copiilor este mai dificil, deoarece ei nu înțeleg procedura și nu cooperează. Ei nu tolerează manevrele bruște ce implică aplicarea unei forțe asupra unor părți anatomice și se sperie foarte ușor, chiar dacă nu simt durere, ci doar presiune. Copiii sunt foarte sensibili și la zgomote, de aceea este indicat ca în timpul intervențiilor de acest gen să fie sedați, să nu-și amintească aceste experiențe, pentru că vizita la stomatolog să nu-i sperie pe viitor. Majoritatea adulților sunt speriați de dentist tocmai din cauza traumelor trăite în copilărie.”

Ce măsuri de pregătire sunt necesare înaintea intervenției pentru a asigura siguranța anesteziei generale la copii? 

Dr. Oana Puiu: „Este esențial ca pacientul să fie sănătos, să nu fie răcit și să nu prezinte simptome precum: febră, rinoree, tuse de orice tip, congestie faringiană sau tulburări digestive (greață, vărsătură, diaree). Toate acestea reprezintă contraindicație absolută pentru anestezia generală, chiar dacă sunt simptome ușoare, la debut. Cu câteva zile înainte, se recomandă ca ei să fie protejați mai atent și, dacă este cazul, chiar să fie izolați de copiii bolnavi înaintea intervențiilor.

Postul preanestezic este foarte important și va fi foarte strict, fără excepții, copilul nefiind alimentat cu 6 ore înainte de intervenție, oricât ar fi de dificil acest lucru. El are voie să bea apă până la cu 2 ore înainte de anestezie însă nu va primi alte lichide precum sucuri, lapte, compot. Pentru orice alt lichid în afara de apă, postul se extinde la 6 ore. 

Pregătirea psihologică este foarte importantă și nu trebuie neglijată. Părintele va povesti copilului despre această experiență ca fiind una plăcută, interactivă, folosind câteva detalii prezentate la consultul preanestezic de către medicul anestezist. De exemplu, masca va fi prezentată ca accesoriu al costumului de astronaut. Băieții, în general, sunt foarte încântați de această comparație și reduce stresul preanestezic.”

Cum monitorizați starea de sănătate a copilului în timpul anesteziei generale și intervenției stomatologice?

Dr. Oana Puiu: „În timpul intervențiilor, pacientul va fi monitorizat neîncetat de către medicul anestezist cu ajutorul unui monitor. Pe perioada intervenției vor fi monitorizate: saturația în oxigen, frecvența respiratorie, ritmul și frecvența cardiacă, tensiunea arterială, temperatura și multe alte constante ce pot semnala precoce unele modificări, astfel minimizându-se complicațiile. De asemenea, vor fi observate și monitorizate eventualele modificări clinice apărute în timpul intervenției."

Există riscuri specifice asociate cu anestezia generală la copii? Cum sunt aceste riscuri gestionate?

Dr. Oana Puiu: „Nu există proceduri medicale lipsite de risc însă, tocmai de aceea, medicul anestezist, care este și specialist în terapie intensivă, va fi mereu prezent pentru a interveni prompt în orice situație, oricât de gravă ar fi aceasta. Medicii sunt instruiți și au experiență în astfel de cazuri pentru a reduce  complicațiile. Un medic ATI își obține dreptul de liberă practică după 11 ani de studiu teoretic și practic, dar și după un examen complex european.
Riscurile sunt direct proporționale cu antecedentele patologice pe care le are pacientul. Este firesc ca la un pacient sănătos riscurile să fie minime și la un pacient cu afecțiuni cronice să fie mai mari însă, indiferent de situație, medicul este acolo să prevină și să intervină în cazul apariției unor complicații.”

Cum se alege doza adecvată de anestezic pentru copii și cum se ajustează în timpul intervenției? 

Dr. Oana Puiu: „Substanțele folosite în timpul anesteziei și dozele vor fi calculate doar de medicul anestezist, în funcție de mai mulți factori: cateva criterii ar fi: vârsta, greutatea, tipul și durata intervenției, dar și eventualele boli preexistente. Toate acestea sunt specifice fiecărui pacient în parte și, în funcție de răspunsul pacientului, se vor titra ulterior, în primul rând ținându-se cont de siguranța pacientului, dar și pentru confortul acestuia. Medicul stomatolog are nevoie și el de confort pentru a putea efectua intervenția, de aceea medicul anestezist trebuie să aleagă tipul anesteziei și profunzimea acesteia foarte atent.”

Care sunt avantajele anesteziei generale în comparație cu alte metode de anestezie pentru copii în cazul intervențiilor stomatologice?

Dr. Oana Puiu: „Avantajul principal este siguranța! Efectuarea unei sedări fără aparat de anestezie implică un risc major. Prezența aparatului de anestezie în blocul operator conferă siguranță, dar și libertatea de a alege varianta de anestezie optimă pentru pacient în funcție de tipul intervenției. Copilul, după anestezie, se va trezi fără dureri, nu-și va aminti evenimentele petrecute în blocul operator, astfel încât data viitoare va veni fără frică la medic, indiferent de cât de traumatizantă a fost intervenția suferită. Atunci când intervențiile sunt efectuate cu anestezie, se lucrează mult mai eficient, fiecare lucrare în parte având o durată mai scurtă decât atunci când se lucrează cu copilul treaz, care uneori colaborează, alteori refuză.”

Cum pot părinții să se pregătească în mod optim pentru procedura de anestezie generală și intervenție stomatologică a copilului lor?

Dr. Oana Puiu: „Pregătirea psihologică este esențială înainte de orice vizită sau intervenție. Părintele trebuie să-i explice copilului într-o manieră blândă ce urmează să se întâmple, pe înțelesul lui, cât mai detaliat, astfel încât să fie minimizate frica și emoțiile firești. De cele mai multe ori, copilului, dar și adultului, le este teamă de necunoscut. Cu cât știe mai multe detalii și le recunoaște pe parcursul vizitei, cu atât va fi mai liniștit și mai cooperant.”

Cum se desfășoară procesul de recuperare după intervenția stomatologică cu anestezie generală la copii?

Dr. Oana Puiu: „După trezirea copilului din anestezie, acesta va rămâne în salonul de supraveghere postanestezică sub atenta supraveghere a medicului anestezist, fiind monitorizat atent. În această perioadă va putea fi prezent și părintele însoțitor, tocmai pentru a spori confortul pacientului. Treptat se va relua aportul hidric și, mai apoi, în funcție de toleranță, el va putea fi și alimentat, dacă tipul intervenției stomatologice o permite. Pacientul, când pleacă din clinică, va fi treaz, conștient, cooperant, putându-se deplasa singur, însă obligatoriu fiind însoțit și strict supravegheat de părinte/aparținător. Poate fi ușor amețit sau euforic o perioadă, însă, după câteva ore, în funcție de fiecare organism în parte, toate aceste simptome se remit treptat.”

Care sunt recomandările post-operatorii și cum pot părinții să asigure o recuperare eficientă și lipsită de complicații pentru copiii lor?

Dr. Oana Puiu: „Părinții trebuie să respecte cu strictețe indicațiile medicului anestezist și acestea țin mai ales de stricta supraveghere, repaus și lipsa alimentației pentru câteva ore. Ele sunt generale, însă în funcție de reacția fiecărui copil pot fi personalizate pentru prevenirea tuturor complicațiilor.”


Informațiile oferite ne dezvăluie complexitatea procesului de anestezie generală în stomatologia pediatrică. La clinica OZONO, abordarea multidisciplinară este esențială; medicii lucrează împreună, făcând din siguranța și confortul copilului o prioritate. Medicul primar în Anestezie și Terapie Intensivă lucrează alături de medicul pedodont, contribuind astfel la realizarea unei experiențe cât mai plăcute pentru cei mici în cadrul intervențiilor complexe. 

Cu echipa potrivită și o abordare bine gândită, o vizită la stomatolog nu trebuie să fie o experiență traumatizantă. Mai degrabă, ea poate fi privită ca o etapă naturală și controlată în îngrijirea sănătății orale a copiilor noștri. La OZONO, fiecare specialist contribuie cu expertiza sa pentru a oferi cel mai bun tratament micilor pacienți.

Pentru a programa o consultație sau pentru a afla mai multe detalii ne poți suna la 0374-711-711, ne poți scrie pe adresa office@ozono.ro sau poți completa formularul de mai jos.

Contactează-ne

Interviu cu dr. Oana Puiu, despre anestezia generală la copii în intervențiile stomatologice