Diga a fost inventată în 1864 de către un medic stomatolog din New York, cu scopul de a izola un anumit dinte în timpul procedurilor dentare. Aceasta nu este altceva decât o bucată foarte subțire de cauciuc (materialul fiind similar cu cel al baloanelor de la petreceri) care este fixată în jurul dintelui/ dinților ce urmează să fie tratat/tratați (montarea sa nu este dificilă, durează câteva minute și este nedureroasă, pacientul va simți doar o ușoară presiune timp de câteva secunde) și prezintă o serie de avantaje.
Avantaje tratament cu diga
Diga protejează pacientul în mai multe moduri:
-
Se evită inhalarea resturilor produse în timpul tratării dinților;
-
Protejează pacientul împotriva substanțelor chimice și acizilor iritanți, cum ar fi cele utilizate pentru dezinfectarea unui canal dentar sau pregătirea dinților pentru obturații;
-
Protejează limba și obrajii de freza dentară.
Elimină riscul de contaminare a câmpului operator cu salivă, sânge sau alte fluide
Medicul stomatolog este expus pe durata tratamentului la multe bacterii, ceea ce ar putea provoca afecțiuni multiple, iar diga previne contactul direct cu salivă sau sânge, reducând riscul de contaminare patologică.
Susține inhalosedarea (sedarea își face mai rapid efectul)
În cazul pacienților care optează pentru inhalosedare (în special în cazul copiilor și pacienților anxioși) diga este extrem de utilă, deoarece obligă pacienții să respire în principal pe nas, inhalând astfel cea mai mare parte a oxidului de azot.
Îmbunătățește vizibilitatea câmpului operator
Când dintele sau dinții care urmează să fie tratați sunt izolați, se creează un fundal de contrast care evidențiază dintele, în acest fel este mai ușor să fie vizualizat și să se efectueze un tratament dentar de maximă calitate.
Reduce durata procedurilor dentare
Când se utilizează diga, limba nu interferează cu activitatea desfășurată de către medicului stomatolog și, prin urmare, este mai ușor pentru acesta și asistenți să realizeze procedura dentară, crescând astfel eficiența și reducând timpul petrecut în cabinetul stomatologic.
Izolează dintele de bacteriile orale
Acest lucru este deosebit de important în tratamentul canalului radicular și atunci când se tratează dinți cu carii profunde, poziționați aproape de pulpă, întrucât pentru a obține cele mai bune rezultate, este esențial ca bacteriile și alte microorganisme să fie ținute departe de pulpă pe durata tratamentului.
Calmează pacienții anxioși și copiii
Întrucât diga permite intrarea în contact cu un singur dinte, medicul specialist nu va atinge alte zone, cum ar fi buzele, limba sau palatul bucal, zone pe care mulți oameni le consideră incomode la contact. Astfel, diga separă gura de mâinile medicului care realizează manopera, dovedindu-se extrem de utilă pentru pacienții anxioși în timpul tratamentelor, în special pentru copii.
Menține dinții uscați
Atunci când dinții sunt umezi, tratamente precum restaurarea dinților cu ghid siliconic sau obturație de compozit nu se desfășoară corespunzător, de aceea menținerea dinților uscați este esențială pentru succesul tratamentelor dentare, iar diga reușește acest lucru cu brio.
Permite o restaurare dentară de calitate superioară
Diga permite medicului să aibă performanțe mai bune, să lucreze fără pauză, fără să fie deranjat de salivă, realizând astfel restaurări mai bune, de calitate superioară și mai durabile.
Contraindicații
-
Nu este recomandată pacienților alergici la latex, folosindu-se în acest caz folia din nitril
Dacă pacientul este alergic la latex, trebuie să informeze medicul stomatolog în timpul consultației inițiale, pentru ca acesta să evite utilizarea materialelor dentare care declanșează reacții alergice, printre care și diga. Pentru pacienții alergici la latex, diga va fi înlocuită cu folia de nitril.
-
Nu este recomandată pacienților claustrofobi, cu epilepsie
Pacienții care suferă de claustrofobie se pot simți foarte rău atunci când este plasată diga. Deși această afecțiune se referă la frica de a se afla în medii închise, mulți pacienți nu tolerează această senzație.
Este important să existe comunicare și sinceritate cu medicul, pentru a te bucura de o experiență plăcută la stomatolog, să fii relaxat, să nu simți nici durere, nici anxietate. Împreună vom găsi cea mai bună soluție pentru a-ți reda sănătatea dentară în deplină siguranță atât pentru tine, cât și pentru cadrele medicale.
La OZONO, tratamentele de canal (în endodonție), de estetică dentară, obturațiile dentare, tratamentele pentru copii (pedodonție), precum și multe altele sunt realizate cu diga, datorită numeroaselor sale beneficii. Te așteptăm cu drag în clinica noastră, să-i redăm zâmbetului tău sănătatea și puterea de a străluci din nou.
Echipa de Medicină Dentară OZONO