programare clinica ozono
Prevenția dentară este practica de îngrijire a dinților și gingiilor pentru a evita apariția problemelor de sănătate orală, cum ar fi cariile, bolile gingivale și pierderea dinților. Urmând câțiva pași simpli zilnic, poți menține o sănătate orală bună și poți evita disconfortul și durerea provocate de problemele dentare.

Studiile recente au arătat faptul că infecțiile de la nivelul cavității orale (în special boala parodontală), pot influența evoluția altor afecțiuni sistemice, precum boli cardiovasculare, pneumonie bacteriană sau diabet zaharat.

Dr. Paul Petruț Costea, medic specialist chirurgie dento-alveolarăDr. Paul Petruț Costea, medicul nostru specialist în chirurgie dento-alveolară:
„Este foarte important și punem accent încă de la prima vizită a pacientului în cadrul clinicii pe conștientizarea acestuia asupra sănătății cavității orale și legătura dintre aceasta și afecțiunile generale. Prima etapă în orice plan de reabilitare orală începe cu igienizarea profesională, asanarea cavității orale și tratamentul bolii parodontale pentru a elimina orice sursă de infecție.”


Printre bolile care pot avea ca factor determinant sau agravant afecțiunile dentare și parodontale se numără:

Accidentul vascular cerebral (AVC)

Aceasta este o afecțiune cerebrovasculară care afectează vasele de sânge ce deservesc creierul. AVC-ul apare atunci când un vas care aduce sânge spre creier se sparge sau este blocat de un tromb sau un agregat infecțios provenit din alte surse, cum ar fi inima. Țesutul inflamat care înconjoară dintele eliberează citokine inflamatorii în circulația sistemică, iar acestea promovează ateroscleroza și afectează coagularea sângelui, funcția plachetelor sanguine și sinteza de prostaglandine, contribuind astfel la apariția accidentului vascular cerebral.

Endocardită infecțioasă

Endocardita infecțioasă este o infecție bacteriană a valvelor inimii și a endoteliului cardiac. Apare când bacteriile din sânge se atașează de valvele cardiace anormale sau de țesutul cardiac lezat. Endocardita apare rar la persoanele cu o inimă sănătoasă. Totuși, pacienții cu afecțiuni cardiace preexistente au un risc de a dezvolta endocardită în timpul unei infecții cu bacterii. Endocardita infecțioasă este o afecțiune sistemică severă și deseori cu evoluție fatală care a fost asociată cu afecțiunile dentare și tratamentul acestora. Studiile au arătat o legătură clară între infecțiile dentare și manevrele dentare (extracții) și apariția endocarditei la pacienții predispuși. În ultimul timp a fost elaborat un nou model care să explice endocardita determinată de afecțiunile dentare și procedurile dentare, iar acest model implică bacteriemia precoce și tardivă.

Bacteriemia timpurie poate să predispună suprafață endotelială a valvelor cardiace și promovează îngroșarea precoce a valvelor. Această îngroșare crește susceptibilitatea valvelor de a fi colonizate mai târziu de bacterii. Bacteriemia tardivă poate dura zile sau săptămâni și permite aderența bacteriană și colonizarea valvelor, rezultând infecția fulminantă caracteristică.

Cum să îți îngrijești corect dantura pentru a preveni apariția bolilor

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a preveni problemele dentare este să îți periezi dinții și să folosești ața dentară în mod regulat. Periajul trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare, folosind o pastă de dinți cu fluor. Folosirea aței dentare trebuie făcută cel puțin o dată pe zi pentru a îndepărta placa și resturile rămase în spațiile interdentare.

Un alt aspect important al prevenirii dentare este consumul de alimente sănătoase. O dietă bogată în zahăr și alimente procesate poate duce la carii și boli ale gingiilor. În schimb, alege să consumi mai multe alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe.

Pe lângă periaj, folosirea aței dentare și o dietă sănătoasă, controalele stomatologice regulate sunt de asemenea importante pentru prevenirea problemelor dentare. Astfel, detectăm și tratăm problemele de la început, înainte ca acestea să se agraveze. Dacă nu suferi de afecțiuni dentare care să provoace disconfort și să urgenteze vizita la stomatolog, îți recomandăm să programezi o consultație la dentist de două ori pe an, pentru control și igienizare profesională.

Prevenirea dentară este o parte esențială în menținerea sănătății întregului organism. Amintește-ți să îți periezi dinții, să folosești ață dentară în mod regulat, să consumi mai multe alimente sănătoase și să ne vizitezi regulat pentru ca medicii noștri să te ajute să previi eventualele complicații.

Contactează-ne

Boli care pot fi provocate de problemele dentare nerezolvate | Ozono