programare clinica ozono
Dr. Lorena Morarașu, medic rezident stomatologie generală:

„Lipsa dinților nu reprezintă doar o problemă de ordin estetic, ci o problemă care poate duce în timp și la apariția altor complicații la nivelul teritoriului oro-maxilo-facial. Pierderea dinților poate fi cauzată de foarte mulți factori, precum igiena neadecvată, leziunile carioase netratate, accidentele/traumatismele sau boala parodontală.”

Dr. Lorena Morărașu, medic rezident stomatologie generalăUna dintre cele mai eficiente și potrivite soluții de tratament este implantul dentar, mai ales că acesta poate fi folosit pentru înlocuirea unui singur dinte sau chiar în cazul lipsei tuturor unităților odontale din cavitatea bucală.

1. Afectarea funcției masticatorii

Una dintre problemele majore în ce privește lipsa dinților este afectarea funcției masticatorii. Persoanele cu dinți lipsă mestecă mai greu și automat contactele dento-dentare nu mai sunt echilibrate. O parte dintre dinți sunt suprasolicitați, iar restul sunt utilizați mai puțin, iar cei dintâi menționați cedează mai ușor. Odată cu afectarea acestei funcții, în timp, apar și modificări la nivelul articulației temporo-mandibulare. Aceste modificări pot provoca durere uneori în timpul mișcării de deschidere și închidere a gurii sau zgomote articulare (cracmente).

2. Probleme de deglutiție (înghițire)

Odată cu afectarea funcției de masticație este afectată și deglutiția (procesul de înghițire), deoarece mestecatul alimentelor nu se mai realizează în condiții optime, iar ingerarea lor devine una deficitară. În momentul în care la nivelul cavității orale lipsesc mai mulți dinți din zonele laterale maxilare și mandibulare, alimentele sar peste prima etapă, cea de mărunțire, iar în consecință pot să apară în timp tulburări gastrice.

3. Migrări dentare

Lipsa dinților generează în timp și migrări dentare. Acestea reprezintă mișcările pe care le face un dinte din locul său natural, ajungând într-o poziție nefirească. Așa cum ne putem imagina, dinții se pot mișca în mai multe direcții sau planuri, orizontal sau vertical. În plan orizontal, dinții pot migra spre linia de mijloc a feței sau spre spate. În plan vertical, chiar un dinte sănătos poate coborî împreună cu osul, sau de unul singur, fiind afectat de boala parodontală, având un aspect mai prelungit, cu coroana mai lungă.

Aceste tipuri de migrări sunt întâlnite des în urma unei extracții dentare din varii motive.

4. Afectarea fonației

Edentația poate duce la afectarea pronunției anumitor cuvinte, mai ales în cazul lipsei dinților frontali. În cazul pronunției unor consoane, limba se sprijină pe dinți. Dacă unitățile dentare sunt pierdute, limba nu se poate adapta pentru a produce sunetele, iar acestea vor fi neclare sau distorsionate.

5. Probleme estetice

Etajul inferior facial al unui pacient edentat total este mult subdimensionat/micșorat, iar buzele tind să fie aspirate în interiorul cavității orale. Dinții reprezintă un suport pentru buze, iar orice modificare de poziție sau lipsa acestora influențează felul în care buzele se așează. Pacienții care au suferit o pierdere completă a dinților prezintă un profil facial concav.

6. Afectarea calității vieții

Pe lângă afectarea funcțiilor aparatului dento-maxilar prezentate mai sus, trebuie menționate și aspectele mai puțin vizibile care apar în viața pacienților cu dinți lipsă. Este vorba de afectarea calității vieții și a stimei de sine.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele edentate (fără dinți) au o stimă de sine scăzută, în comparație cu cele care au o dantură completă și sănătoasă. Pacienții edentați, mai ales în zonele frontale, au tendința de a evita compania altor persoane în timpul meselor. Aceștia preferă discuțiile telefonice sau comunicarea pe rețelele sociale pentru a-și proteja imaginea. Pot evita ieșirile în societate și întâlnirile cu familia. Pot trece prin stări precum timiditatea sau irascibilitatea, iar uneori pot ajunge să sufere de depresie.


Lipsa unuia sau mai mulți dinți afectează calitatea vieții. Sfatul nostru este ca măcar la primul semn de disconfort sau durere să te programezi la un consult, pentru a rezolva problemele încă de la început și a nu le permite să evolueze astfel încât să se ajungă la lipsa dinților. Un obicei sănătos pe care îl poți exersa este să vii la un control de rutină o dată la 6 luni. Prevenția este cel mai bun tratament.

Dacă te confrunți cu lipsa dinților, află că există soluții și pentru cele mai complexe cazuri. Programează-te la o consultație și specialiștii Ozono îți vor recomanda tratamentul potrivit nevoilor tale. Pentru mai multe detalii ne poți suna la +40 374 711 711 sau te poți programa completând formularul de mai jos.

Contactează-ne

6 probleme care pot apărea din cauza lipsei dinților | Dr. Lorena Morarașu