programare clinica ozono

Importanța dinților de lapte – 5 motive pentru a ne focusa pe sănătatea orală a copiilor | Dr. Ștefana David


Mulți părinți cred că dinții temporari, cunoscuți și sub sintagma de „dinți de lapte”, nu sunt atât de importanți, deoarece oricum vor fi înlocuiți de dinții permanenți. Adevărul este că îngrijirea dinților de lapte este esențială pentru viitoarea sănătate orală a copilului tău. Dinții temporari nu se înlocuiesc toți odată, ci treptat, de la vârsta de 6 ani până în jurul vârstei de 12 ani. Prin urmare, este important ca aceștia să rămână sănătoși pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a gurii și a maxilarelor copilului.


Iată cinci motive esențiale pentru a acorda atenție dinților de lapte ai copilului tău:


1. Prevenirea apariției cariilor


Cariile se pot răspândi mai rapid la nivelul dinților temporari din cauza dimensiunii lor mici și a smalțului subțire. Netratate, acestea pot duce la infecții sau abcese, care pot afecta și dezvoltarea dinților permanenți. Dacă prima vizită la medicul stomatolog are loc pentru a trata o carie dentară, copilul își va crea o imagine negativă despre ideea de a merge la medicul stomatolog și va dezvolta o oarecare teamă pentru vizitele viitoare. Este mai bine să vină la început doar pentru o vizită de profilaxie și control.


2. Asigură estetica zâmbetului celui mic, îi oferă încredere în sine și îl ajută la vorbire


Dinții temporari ghidează dinții permanenți în poziția corectă. Pierderea prematură a dinților de lapte poate determina, în timp, poziționarea greșită a dinților definitivi și astfel apare necesitatea unor tratamente ortodontice. Principala cauză a pierderii premature a dinților de lapte este caria dentară. 


De asemenea învățarea limbajului și vorbirea clară sunt cruciale pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului. Poziționarea corectă a dinților temporari facilitează pronunția corectă a silabelor în timpul formării vorbirii.


3. Asigură masticația și nutriția corespunzătoare, contribuind de asemenea la o digestie corectă


Cariile pot face masticația dureroasă și descurajează copiii de la formarea obiceiurilor alimentare sănătoase. În schimb, un set de dinți sănătoși va promova mișcări masticatorii eficiente și o alimentație mai hrănitoare. Dacă se îmbolnăvesc, dinții de lapte vor transmite durere la dulce, la cald sau la rece. În lipsa masticației adecvate, care are un rol important în autocurățare, dinții temporari se vor acoperi cu depozite de tartru și placă bacteriană care, în cele din urmă, vor determina apariția cariilor dentare și pe ceilalți dinți de lapte sau chiar pe cei definitivi, în perioada dentiției mixte.


4. Contribuie la o bună dezvoltare și formare a oaselor maxilarului și a musculaturii faciale


Oasele maxilare (mandibula și maxilarul superior), la nivelul cărora sunt situați dinții temporari, primesc de la aceștia, în timpul masticației, stimuli de creștere și de dezvoltare. În lipsa unei masticații corespunzătoare, maxilarele vor rămâne insuficient dezvoltate pentru a face loc dinților definitivi. Astfel crește riscul de poziționare incorectă a acestora. Ei vor erupe înghesuiți sau vor rămâne incluși, necesitând ulterior corecția prin tratament ortodontic (purtarea unui aparat dentar).


5. Ajută la dezvoltarea unor obiceiuri bune de sănătate orală încă din copilărie


Este dovedit faptul că cel mai bun aliat al nostru în menținerea sănătății orale este prevenția apariției problemelor dentare prin diferite metode de profilaxie.


La fel ca adulții, copiii ar trebui să-și perieze dinții și să folosească ața dentară de două ori pe zi. De asemenea, ei au nevoie de vizite la medicul stomatolog pentru controale regulate. Stabilirea cât mai devreme a acestei rutine va ajuta copilul să mențină o bună igienă orală și să se asigure că dinții temporari sănătoși se vor transforma în dinți permanenți sănătoși.Este important să găsești un medic stomatolog cu care să rezonați de la prima vizită, atât tu, părintele, cât și copilul. Dacă dorești să afli mai multe informații în ceea ce privește prevenirea afecțiunilor dentare, atât a dinților temporari, cât și a celor permanenți imaturi, dar și metodele de tratament destinate acestora, nu ezita să programezi o consultație! Soluția potrivită pentru a menține sănătatea orală a copilului tău există.


Cere mai multe detalii la 0374-711-711, pe adresa office@ozono.ro sau completează formularul de mai jos.

Contactează-ne

Importanța dinților de lapte