Ce sunt protezele dentare?

Protezele sunt dinți falși, detașabili (mobili), proiectați să înlocuiască dinții lipsă. Medicul dentist îți poate recomanda proteze complete (totale) sau proteze parțiale, în funcție de numărul de dinți naturali pierduți.

Protezele dentare sunt create pentru a se potrivi cu dinții existenți, astfel încât acestea nu sunt foarte vizibile. Cu toate acestea, obișnuirea pacientului cu protezele poate fi un proces îndelungat și destul de dificil, mai ales când este vorba despre mâncat și vorbit. Protezele trebuie să fie igienizate zilnic, la fel ca dinții obișnuiți. Echipa noastră medicală îți va pune dispoziție toate detaliile metodelor și tehnicilor de igienă necesară.

Deși protezele dentare rămân o variantă de tratament valabilă, implanturile dentare au devenit prima opțiune a pacienților, permițând înlocuirea dinților lipsă cu lucrări dentare fixe.

Echipa noastră recomandă tratamentul cu proteze dentare  pacienților cu o stare generală afectată sau cu boli cronice, care nu pot beneficia de un tratament cu implanturi dentare,  pacienților foarte anxioși (care evită intervențiile chirurgicale și pentru care suntem pregătiți cu mai multe opțiuni de îndepărtare a anxietății). Nu în ultimul rând, recomandăm acest tip de tratament pacienților constrânși de limitările financiare.

Echipa noastră nu recomandă tratamentul cu proteze dentare pacienților care:

 • Își doresc o restaurare estetică a danturii, deoarece protezele mobile au un aspect caracteristic de „dinți falși”;

 • Prezintă un reflex exagerat de vomă - acești pacienți nu suportă proteza pe cerul gurii;

 • Au o activitate artistică sau socială, deoarece există riscul mobilizării protezelor în timpul activităților desfășurate.

Important

Medicii specialiști proteticieni ai echipei OZONO recomandă întotdeauna restaurarea dinților lipsă cu ajutorul implanturilor dentare ca primă opțiune de tratament.

Tipuri de proteze mobile

În cadrul OZONO, este valabilă o gamă largă de proteze mobile, soluțiile fiind individualizate în funcție de solicitările și situația clinică a fiecărui pacient în parte. Din acest motiv, evaluarea, diagnosticul și planul de tratament se efectuează într-o echipă multidisciplinară, coordonată de medicul protetician. O parte dintre protezele pe care le realizăm sunt:

 • Proteze scheletizate

 • Proteze elastice

 • Proteze acrilice

 • Proteze tip Kemmeny

Etapele protezării mobile

 1. Evaluarea pacientului și stabilirea planului de tratament de comun acord cu acesta.

 2. Amprentarea preliminară și funcțională: în acest caz, este vorba despre înregistrarea situației din gură și realizarea modelelor (mulajelor)

 3. Înregistrarea ocluziei (mușcăturii): fiecare pacient are un mod unic de a-și atinge dinții atunci când închide gura

 4. Proba machetei din ceară cu dinți: medicul va verifica felul în care lucrarea de potrivește în gura pacientului iar pacientul poate interveni cu modificări pe care le dorește la lucrare

 5. Aplicarea protezei mobile: pacientul primește lucrarea

 6. Ședințe de adaptare: sunt necesare în aproape toate cazurile, deoarece, la început, proteza provoacă mici leziuni pe mucoasă, fiind necesară ajustarea ei de către medic.

Precizări

 • tratamentul prin proteze dentare implică și etape de laborator (tehnică dentară);

 • durata variază de la caz la caz, între 14 și 20 zile;

 • protezele dentare sunt lucrări cu „servisare permanentă”, necesitând căptușiri atunci când devin largi, prin resorbția osului pe care stau. Uneori ele se pot rupe sau fisura, în urma unor lovituri, dar pot fi reparate cu ușurință.

Cât costă?

Prețul unei proteze dentare depinde de materialul din care este confecționată (metal, acrilat, biohpp, etc) de tipul dinților artificiali utilizati (din acrilat, compozit, porțelan, zirconiu). Astfel, prețurile incep de la 1366 lei, prețul unei proteze mobile acrilice. O proteză mobilă elastică are un cost de 2327 lei, în timp ce o proteză scheletizată costă 2944 lei. 

Medicul specialist protetician va oferi cele mai bune variante personalizate de tratament protetic, dintre care pacientul va alege soluția dorită.

La OZONO, poți plăti în 12 rate lunare fără dobândă sau poți opta pentru Creditul Pacient, cu o dobândă minimă și o perioadă de rambursare la alegere, de până la 20 de ani.