Despre aparatul dentar

Sănătatea dinților, a gingiilor și chiar a articulației temporo-mandibulare poate fi afectată în timp de înghesuirile și ocluziile dentare incorecte. Ulterior, tubul digestiv poate fi afectat din cauza masticației deficitare.

Corectarea poziției dinților și a asimetriei faciale se realizează în cadrul specialității numite ortodonție. Aparatele dentare sunt principalele dispozitive care, prin forța exercitată asupra dinților, conduc la alinierea cu succes a dinților și la corectarea asimetriilor feței.

Vezi prețuri ortodonție

Când ai nevoie de un aparat dentar?

Recomandăm tratamentul cu aparat dentar indiferent de vârstă, în cazul în care:

 • întâmpini probleme la închiderea corectă a gurii

 • prezinți asimetrii ale feței/trăsături disproporționate în raport cu restul feței

 • mușcătura, respectiv masticația sunt realizate cu dificultate

 • prezinți înghesuiri dentare

 • mușcătura este fie încrucișată, fie deschisă sau adâncă

 • pronunți cu dificultate cuvintele în mod corect

 • ai dinți îndepărtați sau care se întâlnesc în mod anormal

Etapele tratamentului cu aparat dentar

 1. Consultația – medicul tău ortodont va realiza o analiză a modificărilor de la poziţia normală a dinţilor, precum şi a ocluziei dentare (mușcăturii). El va stabili dacă este necesar sau nu tratamentul ortodontic cu aparat dentar, respectiv tipul acestuia;

 2. Realizarea planului de tratament – în această etapă, vor fi luate amprentele dentare pentru modelul de studiu din gips al arcadelor, se vor realiza fotografii atât intra-orale, cât și extra-orale, vei face radiografii dentare panoramice, respectiv teleradiografii;

 3. Montarea aparatului dentar (metalic sau fizionomic), care poate dura aproximativ o oră;

 4. Controlul periodic, ce se realizează la un interval de 4-5 săptămâni, pentru activarea aparatului dentar, în cazul aparatului dentar fix;

 5. Îndepărtarea bracket-urilor (elementele fixate pe dinți) – această ședință de îndepărtare durează aproximativ o oră, care se va completa ulterior cu o ședință de profilaxie și fluorizare; această etapă marchează finalizarea tratamentului propriu-zis, iar dinții tăi vor fi deja perfect aliniați! 

 6. Purtarea aparatului de contenţie, care poate fi mobil sau fix. Aparatul mobil este compus dintr-o bază de acrilat şi croşete, iar cel fix este alcătuit dintr-o sârmă specială care rămâne lipită în permanență în spatele dinților. Ambele tipuri de aparat de contenție au rolul de a păstra dinţii în poziţia corectă.

Care este rezultatul?

În momentul alinierii totale a dinților, perioada de tratament activ este considerată finalizată. Cu toate acestea, dinții vor avea tendința de mișcare, încercând să ajungă la poziția pre-tratament. După cum am spus și la etapa nr. 6, este necesar acest aparat de contenție.

Acesta trebuie purtat zilnic în primele luni, urmând ca medicul tău să decidă întreruperea treptată.

După încheierea tratamentului, vei veni, de regulă, la control la 2 luni, la 6 luni, 1 an și ori de câte ori apar probleme.

Aparatul dentar autoligaturant

Sunt multe inovații tehnologice în ortodontie, una dintre acestea îl reprezinta bracketii autoligaturanți. Pentru a înțelege diferența dintre aceștia și bracketii clasici, trebuie să înțelegem că în mod tradițional bracketii ce sunt colați pe dinți țin arcul la locul lui prin intermediul ligaturilor cu niște elastice speciale iar acestea din urmă controleaza tensiunea transmisă de arc dintelui prin intermediul bracketului. 

Bracketii autoligaturanți elimină nevoia ligaturilor elastomerice (elastice), datorită clăpiței metalice incorporate, și acest nou design generează urmatoarele avantaje:

 • sunt mai discreți și mai confortabili pentru țesuturile moi (obraji, limbă, buze) datorită marginilor rotunjite;

 • ligaturile elastomerice (elasticele) reprezintă adevărate nișe pentru placa bateriană și astfel crește riscul de apariție a leziunilor carioase incipiente ("white-spots") ce apar ca pete albe cretoase în cazul unei igiene necorespunzătoare. Lipsa acestor elastice, datorită clapiței bracketilor autoligaturanți, permite o igienă mai bună și scade riscul apariției leziunilor carioase, dar o igienă riguroasă este necesară indiferent de tipul de aparat ortodontic;

 • datorită designului bracketilor și a lipsei elementelor elastomerice, în timpul tratamentului ortodontic se vor genera forțe de frecare mai mici, facilitând astfel deplasările dentare, arcul alunecă mai ușor și poate fi  scurtată durata tratamentului ortodontic;

 • un alt avantaj îl reprezintă controlul mai bun al deplasărilor ortodontice și o nevoie mai mică de a ajusta aparatul, putând reduce numarul de activări.

Despre INVISALIGN

Aparatul ortodontic revoluționar INVISALIGN, conceput in Statele Unite ale Americii, reprezintă cea mai comodă metoda de aliniere a dinților, fără vizite lunare la ortodont și extrem de ușor de purtat. De fapt, este vorba despre mai multe gutiere pe care la aplici și le scoți singur.

După câteva investigații recomandate de către medic: amprentă, fotografii, radiografii, acesta va concepe planul de tratament și va proiecta gutierele care iți sunt necesare. Numărul de gutiere pe care le vei purta depinde de severitatea înghesuirii dinților. Toate gutierele necesare tratamentului le vei primi de la început, odată cu instrucțiunile de purtare. Sunt confecționate în SUA, special pentru tine, din materiale testate pentru biocompatibilitate 100%.

Nimic mai simplu: fiecare gutieră are o serie și un număr și trebuie purtată un anumit număr de zile, conform instrucțiunilor medicului. Gutierele respective vor „trage” cu delicatețe de dinți, aducându-i la locul lor! Fiind confecţionate dintr-un material special, elastic, moale dar și rezistent, gutierele sunt blânde cu dinții și cu țesuturile moi ale gurii.

Extrem de comode și estetice: gutierele sunt transparente și invizibile la distanță conversațională. Le vei purta în timpul zilei și noaptea, le vei putea scoate oricând dorești.

Asist. Univ. Dr. Daniel Olteanu, medic specialist ortodont Ozono, efectuează cercetare doctorală avand ca subiect sistemul Invisalign, ceea ce face din OZONO centru de excelență în utilizarea acestei tehnologii revoluționare de aliniere a dinților.