Ce este rozaceea?

Rozaceea este o afecțiune comună, caracterizată prin eritem inițial tranzitoriu (roșeață a pielii), telangiectazii (dilatarea vaselor mici de sânge), leziuni papulo-pustuloase (leziuni roșii, proeminente, la suprafața pielii, uneori dureroase la atingere și care dezvoltă un conținut alb-gălbui)  sau modificări fimatoase (pielea este îngroșată, are o suprafață neregulată, cu pori dilatați). Leziunile apar, de obicei, la pacienți cu un teren genetic specific, caracterizat prin hiper-reactivitate vasculară, asociat unor factori multipli, precum expunerea la razele ultraviolete, consumul de substanțe vasoactive, anomalii ale unității pilosebacee și ale microbiomului cutanat, etc.

Factorii genetici joacă un rol important, afecțiunea fiind mai frecventă la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare (fototip cutanat tip I-III), reactivitatea la diverse substanțe fiind înnăscută.

Factori predispozanți

Factorii de mediu (expunerea la UV, frigul), factorii alimentari (alcool, cacao, cafea, condimente, brânzeturi fermentate etc.), medicamentele, substanțele de contact etc. sunt, de asemenea, extrem de importanți în agravarea și progresia leziunilor din rozacee. Totodată, infecții precum Demodex și Helycobacter joacă un rol în agravarea leziunilor cutanate, dar și a leziunilor oftalmice.

Diagnostic

Diagnosticul este clinic, bazându-se pe un examen clinic amănunțit, respectiv pe o anamneză detaliată, în vederea stabilirii tipului de rozacee și a factorilor implicați la nivel individual, în agravarea și întreținerea leziunilor de rozacee.

Cum se tratează?

Tratamentul este individualizat și schema terapeutică se adaptează de către medicul dermatolog, în funcție de tipul leziunilor care predomină, de simptomatologie și de factorii implicați în apariția și agravarea leziunilor.

Tratamentul personalizat se realizează cu rezultate excepționale cu produse din gama Universkin adaptate gradului de afectare cutanată.

De asemenea, se poate obține chiar vindecarea leziunilor cu ajutorul tratamentului laser.