Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică, complexă, multifactorială, ce implică modificări la nivelul pielii, dar și la nivelul aparatelor și sistemelor corpului. Factorii genetici, imunologici și de mediu joacă un rol extrem de important în dezvoltarea acestei afecțiuni. 

Cum se manifestă?

Psoriazisul poate să afecteze persoanele de orice vârstă, de la nou-născut, până la vârstnic, manifestările clinice fiind foarte de variate. Forma comună, psoriazisul vulgar, se manifestă prin pete eritematoase (roșii), cu scuame groase, alb-sidefii, localizate de predilecție pe scalp, coate, genunchi, zona lombară, dar pot fi afectate toate regiunile corpului. În mod obișnuit, leziunile nu sunt simptomatice, dar numeroși pacienți descriu prezența pruritului (mâncărime). 

În funcție de aspectul și de localizarea leziunilor, în funcție de gradul de afectare a pielii și mucoaselor, există diferite grade de severitate a bolii. Alături de manifestările cutanate, psoriazisul poate fi asociat cu modificări ale articulațiilor, cu boli digestive, cardiovasculare, psihice și altele. 

Diagnostic

Diagnosticul psoriazisului implică consultații și la alte specialități medicale, în funcție de problemele asociate, abordarea pacientului fiind astfel efectuată în mod multidisciplinar. Diagnosticul de certitudine se face prin biopsie cutanată.

Cum se tratează?

Tratamentul este stabilit de către medicul dermatolog, în urma unui consult amănunțit și a stabilirii afecțiunilor asociate. Fiecărui pacient îi este oferit un tratament personalizat, în funcție de tipul și de extensia leziunilor, de prezența/absența comorbidităților asociate (afecțiuni care sunt prezente simultan la aceeași persoană).

Nu în ultimul rând, relația medic dermatolog – pacient în controlul corespunzător al bolii este extrem de importantă, având în vedere evoluția cronică a bolii, cu perioade de acalmie și perioade de exacerbări.