Ce sunt modificările de pigmentare cutanată?

Culoarea pielii este determinată, în principal, de melanină, produs al activității melanocitelor (celulele care pigmentează pielea și părul), fiind importante cantitatea și calitatea pigmentului produs, și nu valoarea numerică a melanocitelor de la nivelul teritoriului respectiv.

Tipuri de modificări ale culorii pielii 

Modificările în pigmentarea pielii pot să apară prin exces de pigment sau prin lipsa acestuia. Totodată, modificările de pigmentare pot fi determinate direct de problemele legate de producția de pigment sau pot fi modificări apărute secundar, prin vindecarea altor tipuri de leziuni cutanate.

Leziunile hipo-pigmentate sau acrome pot să apară în albinism, vitiligo ș.a., dar pot să apară și prin vindecarea leziunilor din psoriazis, pitiriazis versicolor sau prin involuția unor nevi. 

Pe de altă parte, leziunile hiperpigmentare (exces de melanină) pot fi de tip melasmă (pete pigmentare maronii sau gri-albăstrui pe faţă), cloasma gravidică (pete de formă neregulată, uneori confluente, simetrice, de culoare galben-brună-cenușie, situate pe frunte, obraji, bărbie) ș.a., pot fi leziuni hiper-pigmentare post-inflamatorii, sau consecințe ale altor afecțiuni cutanate.

Diagnostic

Diagnosticul tulburărilor de pigmentare se bazează pe un examen clinic amănunțit, efectuat de către medicul dermatolog. Pe baza datelor adunate, pe baza istoricului pacientului, medicul dermatolog stabilește necesitatea efectuării unor investigații de laborator sau a consulturilor pe alte specialități. Astfel, tratamentul este unul individualizat, în funcție de tipul leziunii, de particularitățile pacientului, de sezon etc., ce necesită o colaborare eficientă medic – pacient.