Ce este melanomul?

Melanomul, tumora malignă derivată din melanocite (celulele care pigmentează pielea și părul), este una dintre cele mai cunoscute tumori de la nivel cutanat. Reprezintă, totodată, una din cele mai agresive tumori cutanate, cu un prognostic rezervat, ceea ce impune depistarea timpurie, prin screening populațional, în vederea creșterii speranței de viață a pacienților.

Principalul factor de risc în dezvoltarea melanomului este expunerea excesivă la razele ultraviolete (soare, solar etc.), atât a leziunilor pigmentare preexistente, cât și a pielii sănătoase. Pe lângă expunerea la razele ultraviolete (UV), factorul genetic joacă un rol extrem de important, împreună cu fototipul cutanat, prezența nevilor atipici etc., factori ce trebuie să fie luați în considerare în permanență.

Formele clinice sunt extrem de variate, iar localizarea poate fi oriunde la nivel cutanat, dar și la nivelul mucoaselor, la nivel oftalmic (ocular), digestiv, nervos etc. Principalul mod de a preveni apariția melanoamelor constă în limitarea expunerii excesive la razele ultraviolete, atât în copilărie, cât și la vârsta adultă. Acumularea arsurilor solare la nivel cutanat crește riscul apariției tumorilor cutanate și, în mod particular, a melanomului. 

Screening la OZONO 

Controlul preventiv efectuat la medicul dermatolog în fiecare an este principala cale de depistare timpurie a acestei tumori agresive. Medicul dermatolog are posibilitatea de a efectua dermatoscopia leziunilor cutanate și mucoase, de a stoca imaginile leziunilor suspecte și de a compara imaginile în evoluție, având posibilitatea depistării precoce a leziunilor cu risc.

În final, diagnosticul precoce permite stabilirea conduitei terapeutice corespunzătoare (tratament chirurgical, chimioterapie etc.), crescând speranța de viață a pacienților noștri.

Cum se tratează?

Tratamentul melanomului constă în excizia chirurgicală în limite oncologice.