Ce sunt infecțiile cutanate?

Infecțiile cutanate sunt infecțiile ale pielii, acute sau cronice, și reprezintă unul din principalele motive de prezentare în cabinetul medicului dermatolog.

Cauzele infecțiilor cutanate

Pot pot fi determinate de diverși agenți patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari. 

Cele mai cunoscute infecții bacteriene sunt cele stafilococice sau streptococice (determinate de microbi numiți Stafilococi sau Streptococi), dar există și numeroși alți germeni care pot fi implicați, iar identificarea acestora necesită investigații de laborator suplimentare.

Infecțiile virale pot fi determinate de virusuri herpetice (herpes simplu, herpes zoster etc.), de HPV (veruci, vegetații, papiloame etc.), dar și alți agenți virali pot fi implicați în manifestările cutaneo-mucoase.

Agenții fungici (ciupercile) pot determina afectări ale pielii, dar și ale mucoaselor, unghiilor sau ale firului de păr, manifestările fiind extrem de variate. 

Și paraziții dau afectări ale pielii, dintre parazitozele cutanate, cele mai cunoscute sunt scabia (râia) și pediculozele, dar putem menționa și larva migrans (infestarea cu larve de nematode) sau demodecidoza (infecția firelor mici de păr faciale și ale genelor).

Cum se tratează?

După cum putem observa, spectrul acestor infecții este unul extrem de larg, primul pas fiind un consult de specialitate la medicul dermatolog, care va stabili necesitatea efectuării investigațiilor paraclinice și, în consecință, tratamentul ce trebuie urmat. 

Pacienții noștri ar fi bine să conștientizeze faptul că automedicația, în cazul afecțiunilor cutanate, dar mai ales în cazul celor de tip infecțios, este periculoasă și poate determina agravarea sau complicarea patologiei.

Pentru infecțiile virale se poate efectua tratament prin chiuretarea leziunilor cutanate (veruci, papiloame, moluscum).