Despre procedură

Excizia chirurgicală efectuată de către medicul dermatolog reprezintă o procedură de tratament invaziv, prin care sunt îndepărtate diferite leziuni cutanate și mucoase, de mici dimensiuni, cu margini de siguranță conforme diagnosticului clinic.

Indicații și contraindicații

Procedura este recomandată de către medicul dermatolog după o consultație de specialitate, în situația în care afecțiunea pacientului necesită excizia chirurgicală din considerente medicale sau excizia este recomandată ca biopsie-excizională, pentru a confirma diagnosticul clinic. Pot fi excizați nevii cutanați mici (≈ 1cm), carcinomul bazocelular / scuamocelular mic, chistul sebaceu sau alți corpi străini, după recomandarea medicului dermatolog.

În schimb, nu se recomandă efectuarea acestei proceduri, în cazul în care:

  • prezinți alergie cunoscută la anestezicul folosit, situație în care se schimbă tipul de anestezic sau se efectuează anestezia după avizul alergologic
  • te afli în perioada de sarcină sau în perioada de alăptare (contraindicație relativă legată de anestezia locală, atunci când se evaluează raportul risc/beneficiu al procedurii și se decide necesitatea efectuării biopsiei)
  • urmezi un tratament sistemic anticoagulant (există riscul sângerării postintervenție)

Procedura se efectuează sub anestezie locală injectabilă cu Xilină 2%, folosind procedura de excizie în elipsă a leziunii și țesutului sănătos din jur cu margini de siguranță, în conformitate cu diagnosticul clinic, sutură cu fir neresorbabil și pansament. Ulterior, fragmentul cutanat obținut este transportat în formol 10% la laboratorul de anatomie patologică pentru analiză histologică.

Rezultatul este comunicat medicului care a efectuat procedura și care, la rândul său, citește și interpretează rezultatul în contextul clinic al pacientului, comunicând rezultatul final direct pacientului la vizita de control stabilită pentru suprimarea firelor de sutură. Procesul de cicatrizare este urmărit în următorul an prin evaluare clinică periodică la fiecare 3 luni.