Despre intervenție, obiective și indicații

Electrocauterizarea reprezintă procedura dermatologică minoră prin care se pot distruge leziunile mici, cutanate sau diverse țesuturi. Distrugerea leziunilor se realizează prin încălzire termică, folosind un circuit electric, numit electrocauter, special creat pentru această procedură.

Echipa noastră recomandă electrocauterizarea pacienților care prezintă papiloame, veruci, keratoze seboreice, keratoze actinice, tumori vasculare, fibroame, condiloame genitale sau alte leziuni/țesuturi.

Principalele obiective ale acestei proceduri constau în distrugerea și îndepărtarea leziunilor vizate, oprirea rapidă a sângerării și, de asemenea, în efectuarea unei incizii chirurgicale.

În prealabil, va fi determinat riscul de sângerare al pacientului și se va realiza istoricul pentru alergii la medicamente, pentru a preveni celelalte riscuri. Echipa noastră nu recomandă electrocauterizarea persoanelor care prezintă leziuni pe mucoase și zone greu accesibile, dispozitive implantabile de vecinătate (pacemaker) sau infecții active/dermatite în zona de tratament, dar și persoanelor aflate în perioada de sarcină. În aceste cazuri, alternative ale electrocauterizării sunt chimioterapia topică, excizia chirurgicală sau crioterapia.

Printre avantajele electrocauterizării se află vindecarea rapidă, fără cicatrici, eficiența și rapiditatea îndepărtării complete a leziunilor tratate.

Pre-intervenție

În prealabil, va fi determinat riscul de sângerare al pacientului și se va realiza istoricul pentru alergii la medicamente, pentru a preveni celelalte riscuri. Pentru confortul sporit al pacienților noștri, anestezia va fi locală, fie prin injectabile, fie prin cremă anestezică.

Intervenție

Electrocauterizarea constă, în principiu, în aplicarea electrodului direct pe leziune, cu descărcarea unui curent de intensitate variabilă, ce distruge complet leziunea. Ulterior, va avea loc dezinfecția leziunii reziduale și zona va fi protejată cu un plasture.

Care este rezultatul?

După dezinfecția zonei tratate cu substanțe cicatrizante, vindecarea va fi una accelerată. Rezultatul electrocauterizării va fi favorabil, în funcție de patologia trată, dar posibilitatea de recurență în cazul infecțiilor determinate de HPV rămâne una destul de ridicată.

Riscuri. Complicații

Orice procedură estetică prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma propria decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare.

În general, în cazul electrocauterizării, pot apărea senzații de disconfort și durere locală, există riscul sângerării, al recurenței, al conversiei spre excizie, al infecțiilor, dar și cel al vindecării cu cicatrici.

În ceea ce privește complicațiile, acestea apar doar atunci când nu sunt respectate indicațiile medicului specialist după procedură și constau în suprainfecții ale zonei vizate.