Bolile cu transmitere sexuală sunt dignosticate de către medicul dermato-venerolog în urma unei consultații, în care sunt recomandate investigațiile necesare confirmării diagnosticului. Unele afecțiuni cu transmitere sexuală pot avea manifestări la ambii parteneri sau pot fi diagnosticate ca boala activă doar la un partener, celălalt fiind purtător nemanifestat clinic, dar care necesită tratament în egala masura. De multe ori, un contact sexual neprotejat cu un/o partener/ă nou/ă poate determina infecții multiple cu transmitere sexuală, fiind recomandată efectuarea unui set complet de analize, în cazul diagnosticării cu una dintre bolile cu transmitere sexuală.

Sifilisul

Sifilisul reprezintă o afecțiune cu transmitere sexuală destul de frecventă, care trebuie diagnosticată corect, atât prin examen clinic, cât și prin analize de sânge, iar tratamentul complet al bolii (antibioterapie) asigură vindecarea acesteia. Riscul de recontaminare este unul ridicat, astfel încât toți partenerii trebuie testați și tratați în funcție de rezultate. Sifilisul este o boală care poate mima alte afecțiuni cutanate, iar din acest motiv, stabilirea diagnosticului  se face doar de către medicul dermato-venerolog.

Gonoreea

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală, care este diagnosticată și tratată de către medicul dermatolog. Forma acută este dureroasă, cu secreții abundente, pentru care pacientul se prezintă de urgență. În schimb, forma cronică are manifestări fruste, ce necesită explorări de laborator pentru confirmarea diagnosticului. Tratamentul incomplet al bolii poate da complicații în timp.

Prin contact sexual neprotejat se pot transmite și infectii severe, precum hepatitele virale B sau C, dar și a infecției HIV. Investigațiile de laborator pentru diagnosticul unor astfel de afecțiuni sunt recomandate de medicul dermatolog și vor fi repetate la un anumit interval de timp după contactul posibil infectant, pentru a stabili cu certitudine absența unor astfel de infecții grave. 

Consultația și tratamentul pentru infecțiile cu transmitere sexuală sunt confidențiale, precum oricare informație medicală ce se transmite în cadrul actului medical.