Ce este dermatita seboreică?

Dermatita seboreică este o afecțiune papulo-scuamoasă, caracteristică zonelor bogate în glande sebacee, precum scalpul, fața, decolteul, spatele etc.  Debutul se poate manifesta în perioada de nou-născut, fiind însă caracteristic perioadei de pubertate sau adultă, cu un maxim de activitate în jurul vârstei de 40 ani, dar poate fi întâlnită și la vârstnici.

Dermatita seboreică apare la persoanele cu ten gras, fiind o afecțiune cronică, caracterizată prin perioade de acalmie (încetare temporară) și prin perioade de activitate a bolii. Perioadele de activitate cu simptomatologie extrem de neplăcută (eritem, scuame, senzație de arsură, prurit) sunt, de obicei, mai frecvente iarna sau primăvara, dar și în perioadele de stres sau oboseală.

Pe lângă rolul atribuit sebumului, imunitatea locală, infecțiile (Pityrosporum ovale), factorii de mediu și factorii hormonali pot conduce la agravarea și menținerea leziunilor cutanate. Mai mult, administrarea unor medicamente fără recomandarea medicului dermatolog poate determina și chiar agrava leziunile cutanate. 

Diagnostic

În ceea ce privește diagnosticul dermatitei seboreice, acesta este clinic, stabilit în urma consultului la medicul dermatolog. Unele situații necesită investigații suplimentare, mai ales în vederea efectuării unui diagnostic diferențial. 

Cum se tratează?

Tratamentul este unul individualizat, stabilit și supravegheat de medicul dermatolog, fiind adaptat perioadelor de acutizare și perioadelor de întreținere.