Ce este dermatita atopică?

Dermatita atopică reprezintă o afecțiune cutanată cronică, inflamatorie, care apare pe un teren cu predispoziție genetică. Cercetătorii au descris această afecțiune ca fiind „marșul atopicului”, manifestare în care, pe lângă atingerea cutanată, pacientul poate să prezinte rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic sau altele, manifestări care apar la nivelul altor suprafețe de tip barieră. 

Cum se manifestă dermatita atopică?

Manifestările cutanate pot debuta la orice vârstă, mai frecvente fiind în copilărie. Pe lângă manifestările de tip eczemă, ce apar sub forma unor erupții cu mâncărime intensă, se pot întâlni o multitudine de stigmate ale atopiei (xeroza, keratoza foliculară etc.), precum și manifestări cutanate, extrem de variate (eczematide, dishidrozis, Prurigo etc.). Simptomul obișnuit este pruritul (mâncărime).

Diagnostic

Diagnosticul dermatitei atopice este unul complex și se bazează, în principal, pe un examen clinic amănunțit, efectuat de către medicul dermatolog, asociat cu o anamneză extrem de atentă și repetată periodic. Există posibilitatea efectuării investigațiilor paraclinice, care să confirme terenul atopic, să certifice anumite suspiciuni clinice legate de posibili alergeni etc., dar acestea se efectuează doar la recomandarea medicului.

În ce constă tratamentul?

Tratamentul este extrem de complex, având la bază adoptarea unui stil de viață corespunzător, asociat tratamentului topic sau sistemic, recomandat de medicul dermatolog. Automedicația, administrarea de medicație (alopată sau homeopată) fără indicație clară, este unul din motivele exacerbării periodice a leziunilor cutanate sau a altor manifestări ale atopiei.

Controlul manifestărilor clinice ale terenului atopic se poate realiza cu succes, dar numai sub stricta supraveghere medicală și având la bază o relație medic – pacient și/sau medic – familie pacient extrem de strânsă.

Vizita periodică la medicul specialist dermatolog poate ține afecțiunea sub control și preveni complicațiile bolii.