Ce este biopsia cutanată?

Biopsia cutanată reprezintă o manevră de diagnostic dermatologic necesară pentru stabilirea, confirmarea sau excluderea unui diagnostic.

Indicații și contraindicații 

Procedura este recomandată de către medicul dermatolog după o consultație de specialitate, doar în situația în care afecțiunea pacientului necesită efectuarea unei biopsii cutanate, pentru a confirma diagnosticul clinic sau pentru a stabili cu certitudine diagnosticul și a permite efectuarea tratamentului corespunzător.

Nu se recomandă efectuarea acestei proceduri, în cazul în care:

  • Prezinți alergie cunoscută la anestezicul folosit, situație în care se schimbă tipul de anestezic sau se efectuează anestezia după avizul alergologic

  • Te afli în perioada de sarcină sau în perioada de alăptare (contraindicație relativă legată de anestezia locală, atunci când se evaluează raportul risc/beneficiu al procedurii și se decide necesitatea efectuării biopsiei)

  • Urmezi un tratament sistemic anticoagulant (există riscul sângerării postintervenție)

În ce constă procedura?

Procedura se efectuează sub anestezie locală injectabilă cu Xilină 2%, dintr-o leziune netratată anterior, cutanată sau de la nivelul mucoasei, folosind procedura de excizie în elipsă sau un dispozitiv tip punch, sutură cu fir neresorbabil și pansament. Ulterior, fragmentul cutanat obținut este transportat în formol 10% la laboratorul de anatomie patologică pentru analiză histologică. 

Care este rezultatul?

Rezultatul este comunicat medicului care a efectuat procedura și care, la rândul său, citește și interpretează rezultatul în contextul clinic al pacientului, comunicând rezultatul final direct pacientului la vizita de control stabilită pentru suprimarea firelor de sutură.