Manifestările cutanate induse de tulburările vasculare cuprind modificări datorate insuficienței venoase cronice, insuficienței circulației arteriale și efecte ale afectării vaselor limfatice.

Modificările cutanate datorate insuficienței venoase sunt variate și polimorfe, asociind de cele mai multe ori diferite tipuri de leziuni, în funcție de vechimea bolii și de tratamentele aplicate anterior.  Clasificarea CEAP, folosită atunci când se stabilește diagnosticul de către medicul dermatolog, cuprinde 6 clase de afectare. În funcție de aspectul clinic și de simptomtologia pacientului, de la forme ușoare de debut cu senzație de picior obosit la finalul zilei, până la edem tranzitoriu ortostatic, ce se remite peste repausul nocturn. Manifestările cutanate în formele evolutive ale insuficienței venoase cronice ajung de cele mai multe ori până la ulcerul trofic venos, cu vindecare lentă și  risc de suprainfecție, fără un diagnostic și un tratament corect, stabilit de medicul dermatolog. 

O manifestară acută, ce necesită tratament cât mai precoce pentru recuperare completă constă în tromboflebita superficială, pentru care pacientul ajunge în urgență pentru consultație și tratament. Ecografia Doppler venos reprezintă o investigație de mare utilitate pentru diagnosticul diferitelor forme ale insuficienței venoase, care ajută, totodată, și la stabilirea nivelului gradului de compresie prin ciorapii medicinali foarte utili în tratamentul bolii și prevenirea complicațiilor.

Modificările cutanate asociate insuficienței circulației arteriale sunt acute (ischemia), pentru care pacientul necesită intervenție chirurgicală vasculară de cele mai multe ori, sau cronice (arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare) ce trebuie corect diagnosticate și evaluate în timp. Diagnosticul se stabilește  de către medicul dermatolog, împreună cu medicul chirurg vascular, tratamentul fiind pe termen lung.

Modificările asociate tulburărilor circulatorii limfatice (limfedemul, elefantiazisul) pot fi diagnosticate de medicul dermatolog ca fiind afecțiuni de sine stătătoare sau asociate afectării circulatorii mixte veno-limfatice. Tratamentul și recomandările legate de stilul de viață sunt individualizate și necesită consult dermatologic periodic pentru evaluarea evoluției.  Diagnosticul și tratamentul complicațiilor insuficienței circulației limfatice (suprainfecțiile) sunt stabilite, de asemenea, de către medicul dermatolog.