Ce sunt afecțiunile cutanate metabolice?

În contextul apariției tulburărilor de metabolism, pot apărea modificări ale pielii. Astfel, unele dintre cele mai cunoscute patologii metabolice cu manifestări cutanate, se numără diabetul zaharat (necrobioza lipoidică, xeroza cutanată, Prurigo, ulcerații și infecții cutanate), dislipidemiile (xantoame, xantelasme, lipoame etc.), guta (tofi gutosi), porfiriile, calcinozele cutanate etc.

De asemenea, tegumentul poate fi modificat în contextul bolilor sistemice și al insuficiențelor de organ (afecțiuni endocrinologice, insuficiența hepatică, insuficiența renală etc.).

Diagnostic

Aceste manifestări cutanate, cunoscute de medicul dermatolog, orientează de cele mai multe ori spre diagnosticul bolii de bază, nediagnosticată până la momentul consultației. Investigațiile și tratamentul se efectuează în echipă, medic dermatolog și medic specialist în patologia conexă.

Cum se tratează?

Cele mai frecvente afecțiuni metabolice cutanate sunt xantoamele și xantelasmele care beneficiază de tratament prin electrocauterizare sau injectare de substanțe lipolitice.

Lipoamele sunt rezolvate chirurgicale de către echipa de chirurgie plastică din cadrul OZONO.