Termenul alergie este unul frecvent utilizat în practica noastră curentă. Reacția alergică reprezintă o reacție inflamatorie, caracterizată printr-un răspuns de respingere a unei substanțe de către sistemul imun, această reacție de intoleranță producându-se după un contact prealabil cu substanța respectivă.

Printre greșelile frecvent făcute atunci când încercăm să identificăm care este cauza alergiei sau factorul declanșator, se numără scoaterea de pe lista alergenilor posibili a substanțelor utilizate anterior și încercarea de a identifica substanța sau alimentul nou introdus/ă. Aproape niciodată organismul nu dezvoltă alergie la primul contact cu o substanță, ci după contacte repetate.

Printre alergenii frecvent implicați sunt: alimentele (albușul de ou, alunele, nucile, migdalele, peștele și derivatele, aditivii alimentari etc.), medicamentele (antibioticele, AINS, antidepresivele etc.), substanțele de contact (cosmetice, parfumuri, plante etc.).

Uneori există posibilitatea de a identifica, cu ajutorul analizelor, care sunt alergenii implicați, dar în majoritatea a cazurilor, identificarea se realizează printr-un istoric extrem de amănunțit, prin colaborare strânsă între pacient și medic, fiind imposibil să recomandăm o analiză care să ne identifice per primam care este alergenul implicat.

Manifestările clinice asociate alergiilor sunt extrem de variate, pornind de la forme ușoare de boală (dermatite de contact, exanteme etc.), ajungând la manifestări ce pot pune în pericol viața pacientului (angioedem, sindromul Lyell etc.).

Diagnosticul este clinic în marea majoritatea cazurilor, stabilit prin intermediul unui examen clinic complet și un istoric amănunțit, iar tratamentul se realizează sub stricta supraveghere medicală, în unele situații fiind necesară internarea de urgență a pacientului.