Ce este acneea?

Acneea este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni dermatologice, întâlnită la orice vârstă, dar mai ales în perioada adolescenței, și este unul dintre diagnosticele cele mai frecvent întâlnite în practica dermatologică.

Afecțiune cronică a glandelor sebacee, acneea are la bază modificări apărute la nivelul glandelor acestora. Aceste modificări implică probleme legate de descuamarea cutanată, producția de sebum, dar și de hormonii ce reglează atât producția de sebum, cât și înnoirea celulelor de la nivel cutanat. Pe lângă acești factori principali, infecțiile joacă un rol important în evoluția leziunilor, fără ca ele să fie cauza apariției acestora.

Care sunt factorii apariției acneei?

Există numeroși factori care influențează evoluția leziunilor de acnee, care pot determina agravarea acestora, printre ei numărându-se și stresul, perioada premenstruală, medicamentele administrate etc. Apariția acestor perioade de agravare trebuie să determine pacientul să consulte imediat medicul dermatolog, pentru a stabili tratamentul corespunzător.

Tratament personalizat pentru acnee la OZONO România

Acneea este o boală cu numeroase fațete; fiecare pacient este diferit, aspectul și localizarea leziunilor este, de asemenea, diferită, astfel încât tratamentul trebuie sa fie personalizat, ales de comun acord între medicul dermatolog și pacient. Tratamentul personalizat este extrem de important, pentru că sexul pacientului, vârsta, activitatea, precum și factorii individuali sunt extrem de importanți, atât în evoluția leziunilor, cât și în apariția perioadelor de agravare. 

Posibilitățile terapeutice sunt numeroase, pornind de la preparate dermato-cosmetice, terapii topice (antibiotic, retinoizi etc.), terapii sistemice, până la proceduri dermato-cosmetice (dermabraziune, peeling, dermapen, laser etc.). Acestea se aleg în funcție de pacient și necesită în permanență supraveghere medicală.