Despre procedură, obiective și indicații

Pierderea părului are un impact semnificativ asupra stimei de sine și poate afecta atât bărbații, cât și femeile. De-a lungul timpului, au fost descoperite și testate o multitudine de metode de combatere a calviției, mai mult sau mai puțin eficiente.

Transplantul de păr reprezintă cea mai avansată metodă pentru restaurarea părului pierdut. Aceasta se  definește prin mutarea foliculilor piloși dintr-o zonă a corpului în alta și se poate realiza prin diverse moduri: prin lambouri, metoda strip (Follicular Unit Transplantation), FUE (Follicular Unit Extraction) și DHI (Direct Hair Implant), pe care le vom prezenta pe scurt, mai jos:

1. Lambouri: Lambourile sunt porțiuni dreptunghiulare de scalp ce sunt incizate pe trei din cele patru laturi, pentru a fi rotate către zonele cu alopecie. Se reorganizează orientarea părului, fără a-l îndesi, cu o povară cicatricială mare. Prezența acestei tehnici în această enumerare are rolul strict de prezentare a unui capitol istoric.

2. Follicular Unit Transplantation: Această metodă presupune excizarea unei benzi (strip) de scalp din zona cefei, urmând ca firele de păr de pe banda respectivă să fie împărțită în unități foliculare (1-2-3 fire/unitate), pentru a putea fi implantate în zonele dorite, prin incizii efectuate cu o lamă fină. Această procedură lasă o cicatrice, uneori vizibilă, în zona cefei.

2. FUE – Follicular Unit Extraction: În cadrul procedurii, unitățile foliculare sunt extrase pe rând, printr-o incizie circulară de 0,6 - 1 mm, centrată pe axul firului de păr. Ulterior, se vor implanta în zonele dorite, prin incizii realizate cu ajutorul unei lame fine. Această procedură nu lasă cicatrici vizibile (au maxim 1 milimetru) și are o rată de succes de peste 90%.

3. DHI – Direct Hair Implant: În acest caz, unitățile foliculare sunt extrase, similar metodei FUE, cu mențiunea că implantarea se face în mod direct cu un instrument specializat, care efectuează simultan incizia și plasarea, asigurând un control mai bun asupra adâncimii și unghiului la care este implantată unitatea foliculară.

Echipa noastră recomandă acest tip de intervenție pacienților care își doresc corecția retragerii liniei capilare frontale/temporare, celor care prezintă chelie în creștetul capului, pierderi localizate de păr după traumatisme sau răriri ale părului.

În schimb, nu recomandăm transplantul de păr pacienților care prezintă calviție într-un stadiu foarte evoluat, fără resurse de păr.

Pre-intervenție

În cadrul consultației inițiale, vei afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie, iar medicul tău va răspunde tuturor întrebărilor sau curiozităților ce țin de transplantul de păr, respectiv de alternativele acestei proceduri.

Cu 7 zile înainte de injectare, recomandăm evitarea medicamentelor de tipul aspirinei, ibuprofenului (și alți antiinflamatori nesteroidieni), anticoagulantele, vitamina E, extractele de Ginkgo Biloba sau remedii și suplimente naturiste. Echipa noastră va furniza pacienților un șampon special, pe care îl vor folosi la dușul din seara ce precede intervenția, dar și în dimineața intervenției.

Oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după aceasta este obligatorie. Astfel, vom maximiza rata de „prindere” a unităților foliculare transplantate, iar rezultatele vor fi la standardele de calitate propuse. Părul va trebui să fie tuns scurt în majoritatea cazurilor.

Intervenție

În cadrul acestei intervenții, anestezicul folosit este amestecat cu o soluție ce conține adrenalină, fiind distribuit uniform, pe toată zona de tratat, pentru a reduce sângerarea la minimum. După instalarea anesteziei, pacientul este așezat cu fața în jos și se prelevează unitățile foliculare prin tehnica FUE. Acestea sunt depozitate pe masa de operație, într-o soluție specială, grupate în funcție de numărul de fire pe unitatea foliculară.

După terminarea prelevării, se pasează zona donatoare și pacientul poate lua o scurtă pauză de relaxare, fiind ulterior așezat cu fața în sus și realizându-i-se anestezia în zona receptoare. Unitățile foliculare sunt implantate una câte una, în funcție de numărul de fire de păr și de orientarea dorită de către pacient.

Precizări

  • Durata intervenției este cuprinsă între 3 și 12 ore, în funcție de amploarea cazului.

  • Anestezia poate fi locală sau prin sedare intravenoasă.

Post-intervenție

Imediat după suprimarea efectului anesteziei, pacientul va resimți efectul micilor înțepături prin care s-a realizat transplantul. Fiind vorba de incizii foarte mici, deseori nici nu este nevoie de antalgice. Uneori, pansamentul din zona donatoare se poate îmbiba cu substanța anestezică și sânge, urmând o simplă schimbare a pansamentului și o compresie.

Pacientul se poate întoarce la domiciliu chiar în ziua operației, cu recomandări precise din partea medicului: în timpul somnului, capul trebuie să fie în poziție elevată, tratamentul cu antibiotic trebuie administrat timp de 7 zile, pentru a evita infecția sau pierderea unităților foliculare transferate, toaleta locală a zonei receptoare trebuie efectuată cu o soluție specială (furnizată de OZONO) de trei ori pe zi, timp de trei zile. După aceste trei zile, se poate suprima pansamentul din zona donatoare și pacientul poate face un duș cu un șampon special, furnizat de OZONO. Din acest moment, pacientul trebuie să facă duș de două ori pe zi, timp de încă 7 zile (în total, 10 zile de la operație) cu șamponul special.

În primele 3-4 zile, pot apărea edeme în zona receptoare, care se tratează prin aplicare locală de comprese reci și dispar, de obicei, după prima săptămână de la intervenție.

În cele 10 zile postoperatorii, sunt contraindicate exercițiile fizice, aplecarea capului și expunerea la soare. Recomandăm evitarea alcoolului, a pieptănatului, respectiv purtarea pălăriilor sau șepcilor timp de 14 zile post-intervenție.

Pielea zonei receptoare va avea un aspect rozaliu timp de 2 luni postoperator. După 2-3 luni de la intervenție, este posibilă apariția unor coșuri sau mici chisturi sebacee care se evacuează, de obicei, singure.

După primă lună de la intervenție, toate foliculele transplantate vor cădea. Acest lucru este normal, deoarece părul intră în faza de „hibernare”. După 2-3 luni (după caz, 5-6 luni) va reîncepe sa crească, cu o viteză de 1 centimentru pe lună. Din acest moment, vi se va recomanda un șampon special, vitamine și medicamente ce stimulează creșterea părului.

Rezultatul intervenției

Primele rezultate sunt vizibile după 21 zile post-intervenție, existând posibilitatea să fie necesară o completare cu un nou transplant. Rezultatul final poate fi corect evaluat după 6 luni de la intervenție. Rezultatele transplantului de păr se pot observa cel mai bine după 12 luni post-operator.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. De reținut este faptul că nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma propria decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru nelămuriri sau întrebări suplimentare.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerile, sângerările, hematoamele, seroamele, vânătăile, iritațiile locale, inflamațiile și infecțiile.