Despre intervenție, obiective și indicații

Sindromul de canal carpian reprezintă consecința compresiei unuia dintre cei mai importanți nervi ai mâinii, nervul median, la nivelul unui un tunel anatomic, localizat între oasele articulației pumnului și un ligament foarte puternic, situat în palmă (ligamentul inelar anterior al carpului).

Simptomele apar atunci când nervul median este comprimat în acest tunel inextensibil. Printre primele semne ale acestui sindrom se numără furnicăturile, care apar la nivelul degetului mare, la nivelul arătătorului, degetului mijlociu și inelar.

Aceste simptome evoluează spre amorțeli, arsuri și dureri insuportabile, mai intense în timpul nopții. În fazele târzii, pot apărea dureri ce iradiază până la nivelul cotului sau chiar până la nivelul umărului.

Dacă tratamentul este întârziat, apar atrofii musculare și tulburări de sensibilitate grave. Dacă se va depăși această perioadă, este posibilă afectarea ireversibilă a nervului median, cu imposibilitatea efectuării mișcărilor fine. Coordonarea degetului mare cu index și mijlociu poate fi atât de afectată, încât nu se mai pot apuca obiecte fine, precum un ac de cusut, o monedă sau un stilou.

Factorii care pot crește riscul apariției sindromului de canal carpian sunt: obezitatea, statusul perimenopauzal, artritele reumatoide, insuficiența renală cu sau  fără dializă, predispoziție ocupațională (munca la computer, grădinăritul, motociclismul sau orice activitate profesională care presupune extensia prelungită a pumnului).

Această afecțiune este mult mai frecventă decât se crede, mai ales în România. Există centre în țările dezvoltate care operează 8-10 cazuri de acest tip pe zi. În România, este cel mult o operație pe zi, deci poate fi ușor trecută cu vederea și nedepistată.

Sindromul de canal carpian poate să fie asociat cu alte sindroame de compresiune ale aceluiași nerv sau ale altor nervi, la nivelul pumnului sau mai sus, către umăr. Diagnosticul este clinic, în urma anamnezei, examenului clinic și a unor teste specifice de provocare.  Uneori, ți se poate solicita să efectuezi explorări funcționale, cu scopul clarificării vitezei de conducere nervoasă și a electromiografiei.

Tratamentul poate fi atât chirurgical, cât și nechirurgical, majoritatea pacienților prezentându-se în faze tardive. De obicei, tratamentul nechirurgical nu mai reprezintă o soluție viabilă.

Tratamentul nechirurgical reprezintă prima linie de acțiune și presupune schimbarea tipului de activitate, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene și imobilizarea pumnului în orteze nocturne. Următoarea etapă constă în efectuarea injecțiilor de corticosteroizi, care duc la dispariția tranzitorie a simptomelor în 80% din cazuri de sindrom de canal carpian, aflate la debut.

Tratamentul chirurgical constă în eliminarea cauzei, prin secționarea ligamentului anterior al carpului, respectiv prin eliberarea nervului median din strânsoarea la care este acesta supus. În cele mai multe situații, acuzele pacientului se ameliorează imediat, dar revenirea la starea normală se realizează în 3-6 luni post-intervenție.

Dacă perioada de la primele simptome până la prezentarea la medic este prea lungă, efectele asupra nervului median pot fi ireversibile. În aceste situații, revenirea completă starea normală nu mai este posibilă.

Pre-intervenție

Această etapă constă în consultația medicală de specialitate cu analiza mâinii, a sensibilității degetelor și a simptomelor specifice sindromului de canal carpian. Vei discuta alături de medicul specialist toate cerințele și opțiunile de tratament, cu avantajele și dezavantajele specifice.

Anestezia poate varia: de la cea locală (cu sau fără sedare), loco-regională  (cu sau fără sedare), până la anestezie generală, după caz. Fiecare soluție prezintă avantaje și dezavantaje, pe care echipa medicală OZONO dorește să se asigure ca le ai la cunoștință chiar înainte de a face o alegere.

Cu 7 zile înainte de procedură, recomandăm evitarea aspirinei, antiinflamatoarelor non-steroidiene, anticoagulantelor, Vitaminei E, Ginkgo Biloba, antioxidanților sau altor remedii naturiste. Se recomandă, de asemenea, oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după aceasta, pentru a preveni problemele de cicatrizare.

Intervenție

Tratamentul chirurgical se poate realiza fie prin abord clasică, fie pe cale endoscopică. Până acum, nu au fost demonstrate științific avantaje certe ale unei metode față de cealaltă. Chirurgii OZONO preferă abordul deschis, deoarece scade șansele unei eliberări incomplete a nervului median și a secțiunii altor ramuri nervoase.

După efectuarea anesteziei, se montează un garou pneumatic, ce oprește  circulația în zona de operat, evitându-se astfel pierderile inutile de sânge. Pentru realizarea intervenției în condiții de maximă siguranță și pentru a vizualiza fiecare structură anatomică, chirurgii OZONO poartă în cadrul acestor operații lupe care măresc imaginea de 4 ori.

Precizări

  • Incizia are, în medie, 4 centimetri și necesită 4 fire de sutură, aplicându-se ulterior pansamentul.

  • Durata intervenției este de aproximativ 30 minute.

Post-intervenție

Evoluția este imediat favorabilă, durerile postoperatorii fiind o excepție. De obicei, administrarea unor antalgice ușoare este suficientă pentru ameliorarea și/sau dispariția durerilor.

Pacientul își poate relua activitatea cotidiană, acordându-se în permanență atenție poziției mâinii, care trebuie să fie deasupra nivelului inimii pentru următoarele 7-10 zile. Activitatea normală de birou (tastatura) se poate relua după cel puțin o săptămână. Nu este necesară, în schimb, o recuperare de specialitate (kinetoterapie).

Controalele postoperatorii uzuale au loc la 48 de ore, 7 și 14 zile, în vederea suprimării firelor.

Dacă alegerea momentului operator este corespunzătoare, rezultatele vor fi foarte bune. Grăbirea acestui moment poate duce la o operație inutilă, pentru rezolvarea unor simptome care ar putut fi rezolvate cu metode simple.

Pe de altă parte, dacă are loc o amânare a intervenției, în speranța că simptomele vor dispărea, acest lucru poate duce la situația în care rezultatul este mulțumitor doar în proporție de 50-80% sau, mai grav, la situația în care pacientul operat nu mai simte o diferență semnificativă, deoarece leziunile nervului au fost ireversibile (anestezia și atrofia musculară nu mai se refac niciodată).

În mod excepțional, fenomenele pot reveni la câțiva ani după operație. În experiența noastră de 30 de ani, nu am întâlnit încă această evoluție la pacienții operați de noi.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. De reținut este faptul că nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma propria decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru nelămuriri sau întrebări suplimentare.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerile, sângerările, hematoamele, seroamele, vânătăile, iritațiile locale, inflamațiile, infecțiile, dehiscențe ale plăgii, cicatrizările vicioase (cicatrici hipertrofice sau atrofice, hipercromice sau acromice).

Deși nu există nicio intervenție fără riscuri, în cei 30 de ani de experiență, nu am întâlnit niciun pacient care să fi avut probleme în urma intervenției pentru sindromul de canal carpian, mai ales în cazul anesteziilor locale sau loco-regionale.

Complicația specifică acestui tip de intervenție, constă în riscul secționării acestor structuri, mai ales când se utilizează incizii foarte scurte, împiedicând astfel o bună vizualizare.  În acest caz, structurile anatomice importante sunt „înghesuite” într-un spațiu relativ mic (nervi, tendoane).

În perioada post-operatorie, recomandăm un anumit tip de repaus și activitate fizică specifică, pentru a minimiza șansele unei reacții inflamatorii excesive, urmate de umflarea mâinii și apariția redorilor articulare, care pot determina pacienții supraprotectivi la oprirea activității, respectiv la stimularea evoluției către un sindrom algodistrofic complex regional.

Mai multe detalii vă pot furniza formularele de informare OZONO sau echipa noastră medicală.