Despre intervenție, obiective și indicații

Apariția unor vene minuscule pe piele, de obicei la nivelul picioarelor, poate crea neplăceri  din punct de vedere estetic. În acest sens, scleroterapia are rolul de a închide aceste vene de sânge, respectiv de a reduce și elimina colorarea prin injectarea unui agent iritant direct.

Scleroterapia este destinată pacienților care prezintă telangiectazii (mici dilatații vasculare roşii, albastre sau purpurii), vene reticulare (vene subțiri, situate imediat sub piele) și/sau vene varicoase de calibru mic.

În schimb, echipa noastră nu recomandă această procedură pacienților care prezintă vene de calibru mare, celor care au alergie la substanța sclerozantă, arteriopatie periferică sau tromboflebită acută.

Pre-intervenție

În cadrul consultației inițiale, vei afla toate informațiile legate de opțiunile de tratament și avantajele/dezavantajele procedurii, pentru a lua decizia. Mai mult, medicul specialist OZONO va răspunde tuturor întrebărilor ce țin de scleroterapie, respectiv de alternativele procedurii.

Intervenția

Intervenția este una minim-invazivă și nu necesită anestezie. În cadrul acesteia, se va injecta substanța sclerozantă direct în vasele vizate, cu ajutorul unor ace minuscule. Culoarea vaselor se va schimba în alb-sidefiu în momentul în care sunt substanța sclerozantă va pătrunde în acestea.

  • În funcție de amploarea cazului, intervenția durează între 5 și 45 minute , numindu-se și lunchtime procedure.

  • Variantă a scleroterapiei: coagularea vaselor mici, superficiale, cu ajutorul laserului

Post-intervenție

Activitatea poate fi reluată imediat după intervenție. Uneori, pot apărea echimoze, care se remit însă în 10-14 zile post-intervenție. Punctele de injectare vor fi protejate cu ajutorul unor mici pansamente, care se pot scoate chiar în seara intervenției. Totodată, pot apărea mici dureri localizate, care dispar cu antalgice ușoare.

Rezultatul intervenției

Inițial, vasele tratate se vor hiperpigmenta și se vor inflama, aspect care poate dura o lună. Pentru un tratament eficient, pot fi necesare mai multe ședințe de scleroterapie, la intervale de 1-3 luni. Deoarece se obstruează doar vasele vizibile în momentul tratamentului, există posibilitatea apariției altor dilatații venoase similare, localizate în alte zone.

Riscuri. Complicații

Orice procedură estetică prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma decizia. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare.

Printre posibilele complicații, se regăsesc inflamația locală, ulcerația tegumentară localizată sau apariția unei flebite. O complicație specifică acestui procedeu este pigmentarea maronie pe traiectul vaselor tratate. Această colorare dispare însă după 6-12 luni post-intervenție.