Despre schimbarea implantului mamar

Deseori, atunci când o pacientă alege augmentarea mamară cu implanturi siliconice, ultimul lucru la care dorește să se gândească este următoarea operație. Deși producătorii de top de implanturi mamare oferă garanție pe viață pentru produsele lor, majoritatea implanturilor necesită schimbarea la 10-15 ani. 

Cauzele cele mai frecvente nu sunt legate de implantul propriu-zis, ci de modul în care reacționează corpul la acesta și la modificările naturale care survin odată cu îmbătrânirea, eventuale sarcini sau alăptări. Dorința modificării dimensiunii sau formei implanturilor (volum mai mic sau mai mare) reprezintă doar 10% din motivele schimbărilor de implanturi mamare.

Cui se adreseaza?

Schimbarea implanturilor se adresează oricărei paciente care are nevoie de alte implanturi, fie din motive obiective (modificări de formă, implant palpabil, capsulă retractile etc.) sau din motive subiective (dorința modificării volumului sau formei).

Pre-intervenție

Etapa de pre-intervenție constă în consultația medicală de specialitate, în care se va realiza analiza dimensiunilor, a formei, a simetriei, a poziției sânilor, precum și a calității acoperirii cutanate. Este posibilă necesitatea efectuării unor investigații radiologice (ecografie, RMN) în acest moment.

În același timp, vei discuta cu medicul chirurg toate opțiunile de tratament cu avantajele și dezavantajele specifice, în raport cu dorințele proprii. Dacă marginile implantului sunt prea vizibile, este posibilă adăugarea de grăsime proprie, pentru estomparea acestor reliefuri. 

Există posibilitatea ca în cadrul acestei consultații, să descoperim că sânii sunt lăsați, iar ameliorarea disconfortului estetic ar putea fi realizată prin intermediul unei operații de lifting de sâni.

De asemenea, există posibilitatea ca medicul să nu îți recomande să optezi pentru o anumită mărime de implanturi mamare, în cazul în care consideră că ar fi în dezavantajul tău.

Intervenție

Această intervenție se desfășoară cel mai adesea sub anestezie generală, iar durata variază între 60 și 180 de minute, în funcție de complexitate.

În cazurile cele mai simple, se efectuează scoaterea implanturilor vechi, spălarea locului în care acestea au fost implantate cu o soluție antibiotică și plasarea noilor implanturi. Pentru cazurile mai complicate, este posibilă excizia capsulei implanturilor vechi, confecționarea unui buzunar de poziționare a implanturilor noi, realizarea unui suport pentru polul inferior al implantului (precum un hamac), ridicarea sânului și reconstrucția șanțului inframamar. 

Variante: corecția vizibilității marginilor doar prin adăugare de grăsime proprie

Post-intervenție

Etapa postoperatorie este similară primei intervenții de mărire a sânilor. Plasarea implanturilor mamare sub mușchiul pectoral este, de obicei, relativ dureroasă, dar suportabilă cu ajutorul unor antalgice. Astfel, prezența implanturilor mamare va fi resimțită ca o presiune toracică timp de câteva zile.

La 48 ore de la intervenție, se înlocuiesc pansamentele și pacienta poate face duș, iar activitățile cotidiene ușoare pot fi reluate la 24 ore post-intervenție. Se recomandă, de asemenea, evitarea ridicării greutăților mai mari de 3 kg în primele 14 zile postoperatorii, sutienul special purtându-se timp de 6 săptămâni post-intervenție.

Rezultatul

Rezultatul preliminar este vizibil imediat după intervenție, dar din cauza edemului inițial, sânii par mai fermi, mai mari și prea ridicați. Pe măsură ce edemul scade și gravitația acționează (4-6 luni), sânii vor căpăta forma, consistența și poziția finală. Cicatricile se estompează treptat, iar rezultatul post-operator poate fi corect evaluat la un an după operație.

Mărirea sânilor nu previne îmbătrânirea fiziologică, astfel încât acțiunea gravitației și efectele trecerii timpului se vor resimți în mod normal sau chiar accelerat, în cazul volumelor mari.