Despre intervenție, obiective și indicații

Rinoplastia reprezintă intervenția chirurgicală de remodelare a nasului, atât cu rol funcțional, cât și estetic. Aceasta poate fi efectuată în același timp cu alte intervenții chirurgicale faciale, precum modificarea formei bărbiei, a frunții sau chiar a pomeților.

De reținut este faptul că nu există un singur model de nas perfect, care să se potrivească tuturor oamenilor. Fiind componenta centrală a feței, nasul determină armonia cu restul trăsăturilor faciale. Echipa noastră recomandă această intervenție persoanelor care au o formă neplăcută/inestetică a nasului, persoanelor care prezintă malformații congenitale, defecte post-traumatice, dar și obstrucții ale respirației.

Echipa noastră nu recomandă acest tip de intervenție persoanelor cu o stare de sănătate precară, fumătorilor, consumatorilor de droguri sau persoanelor care au așteptări nerealiste în privința rezultatelor.

Pre-intervenție

Această etapă constă în consultația medicală de specialitate, cu analiza formei, structurii și funcționării nasului, a interiorului său, precum și a pielii care îl acoperă. Dacă analiza funcțională a nasului decelează posibile probleme, vei fi îndrumat la un medic ORL, pentru ca echipa noastră multidisciplinară să coordoneze cu succes planul de tratament și aplicarea sa. Discuția cerințelor tale și prezentarea tuturor opțiunilor de tratament cu avantajele și dezavantajele specifice se vor desfășura, de asemenea, în cadrul acestei etape.

Există posibilitatea ca această consultație să releve faptul că nasul este normal proporționat, însă maxilarul sau mandibula sunt cele care cauzează disconfortul estetic. Mai mult, există posibilitatea ca medicul să nu îți recomande efectuarea acestei intervenții, în cazul în care crede că ar fi în dezavantajul tău.

Pentru pregătirea intervenției chirurgicale, sunt recomandate recoltarea analizelor sânge și efectuarea unui consult cardiologic. Rezultatele acestor investigații vor fi discutate împreună cu medicul anestezist OZONO, pentru a pregăti desfășurarea în siguranță a intervenției. Cu 7 zile înainte de procedură, recomandăm evitarea aspirinei, antiinflamatoarelor non-steroidiene, anticoagulantelor, Vitaminei E, Ginkgo Biloba, antioxidanților sau altor remedii naturiste.

În plus, recomandăm oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după aceasta, pentru a preveni problemele de cicatrizare.

În ce constă intervenția?

După instalarea anesteziei generale, se efectuează o toaletă intranazală riguroasă cu soluții antiseptice și se va infiltra în zona de operat o soluție pe bază de adrenalină, pentru a reduce sângerarea la minimum. Inciziile sunt ascunse, în interiorul nărilor, cu excepția unei porțiuni infracentimetrice, situată pe columelă, care nu este vizibilă în poziție verticală. În mod normal, cicatricea finală este imperceptibilă.

Următoarea etapă constă în remodelarea oaselor nazale, a cartilajelor, septului, valvelor nazale, dorsum-ului, vârfului nasului, respectiv în sutura inciziilor. Vei putea respira pe nas imediat după operație, deoarece nu vor fi folosite clasicele mese intranazale, ci pansamente speciale. O atelă ușoară din material compozit va fi plasată pe dosul nasului, în locul clasicului ghips de protecție.

Precizări

  • Durata intervenției este cuprinsă între 2 și 4 ore, după caz.

  • Anestezia este generală.

  • Variante: amelioararea conturului cu acid hialuronic (rinoplastie lichidă).

Post-intervenție

Această intervenție poate fi dureroasă, dar în cazul în care apar dureri, ele pot fi tratate cu ajutorul unor antalgice. Echimozele și edemele postoperatorii sunt foarte frecvente la acest tip de operații, mai ales în jurul ochilor, dar dispar după aproximativ 14 zile post-intervenție.

La 48-72 ore de la intervenție, se vor scoate pansamentele intranazale, urmate de atelă, la 7 zile postoperatoriu.

Activitățile cotidiene pot fi reluate la 24 ore de la intervenție, iar revenirea la job depinde preponderent de activitățile desfășurate.

Echipa noastră recomandă evitarea expunerii la soare a cicatricilor timp de un an postoperatoriu. Recomandăm, în schimb, masajul cu cremă hidratantă pe axul lung al cicatricii de pe columelă timp de un an postoperator. Astfel, cicatricea va deveni aproape invizibilă.

Care este rezultatul?

Rezultatul preliminar este vizibil abia în momentul ablației atelei, la 7 zile postoperator. Edemul nazal se retrage treptat, până la 3-6 luni, iar rezultatul final poate fi evaluat corect abia la 12 luni postoperator. Remodelarea pielii are loc treptat, timp în care rezultatul se ameliorează.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. De reținut este faptul că nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma propria decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru nelămuriri sau întrebări suplimentare.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerile, sângerările, hematoamele, seroamele, vânătăile, iritațiile locale, inflamațiile, infecțiile, dehiscențe ale plăgii, cicatrizările vicioase (cicatrici hipertrofice sau atrofice, hipercromice sau acromice).

Complicațiile specifice rinoplastiei sunt asimetriile sau iregularitățile de contur, care pot fi corectate cu succes prin reintervenție la minim 12 luni postoperator. Alterarea respirației, perforarea septului nazal și eroziunile cutanate sunt complicații rare în acest caz, însă care pot apărea la această intervenție chirurgicală.

Mai multe detalii îți pot furniza formularele de informare OZONO sau echipa noastră medicală.