Mastopexie

Despre procedură, obiective și indicații

Mastopexia reprezintă o procedură chirurgicală ce vine în ajutorul pacientelor a căror sâni au o poziție coborâtă, cu pierderea conturului tânăr. De obicei, aceste modificări apar din cauza vârstei, a greutății, a sarcinii sau a modificărilor hormonale. Obiectivul principal al mastopexiei este cel de a corecta pierderea de volum a polului superior, ptoza țesutului glandular și a complexului areolo-mamelonar, respectiv laxitatea în exces a pielii.

Succesul unei astfel de intervenții depinde într-o mare măsură de comunicarea între pacientă și medic. În timpul consultației, aceasta va trebui să prezinte cu precizie motivele pentru care dorește efectuarea operației, ce așteptări are și ce fel de rezultate își dorește. De asemenea, este de dorit ca pacienta să aibă stabilite planurile pe termen lung, în ceea ce privește viitoarele sarcini.

Pre-intervenție

În cadrul consultației preoperatorii, vom realiza istoricul medical al pacientei, cu toate afecțiunile anterioare sau actuale, medicamentele administrate în prezent (inclusiv vitaminele, suplimentele alimentare, alcoolul și tutunul).

În vederea planificării intervenției, va fi necesară realizarea de fotografii și o serie de măsurători, pe baza cărora vom putea decide metoda optimă pentru fiecare pacientă și vom putea explica rezultatele care pot fi obținute.

Pregătirea pentru operație începe cu oprirea fumatului cu minim o lună înainte și modificarea sau ajustarea terapiilor medicamentoase. Specifice fiecărei intervenții chirurgicale sunt realizarea setul de analize de sânge, respectiv oprirea administrării de aspirină, antiinflamatoare și suplimente alimentare ce pot crește riscul de sângerare.

Deși procedura nu crește riscul apariției cancerului de sân, fibroza indusă în interiorul glandei mamare poate duce la investigații fals pozitive. Pentru a minimiza aceste neplăceri, este indicată realizarea a două mamografii, una înainte de operație și una după operație.

Intervenție

Tehnica utilizată diferă în funcție de particularitățile individuale ale sânilor, starea de sănătate a pacientei, dimensiunile dorite și opinia medicului specialist. Pentru realizarea intervenției într-o manieră optimă, este necesara anestezia generală, cu durată cuprinsă între 2 și 4 ore.

Inciziile necesare (și cicatricile ulterioare) se află în jurul areolei și pot coborî către porțiunea inferioară a sânului. În funcție de particularitățile cazului, poate fi vorba de o singură incizie verticală în această regiune, cu aspect de acadea, sau poate fi necesară prelungirea orizontală la nivelul pliului submamar, cicatricea având forma unei ancore.

Mamelonul și areola sunt repoziționate, iar glanda mamară este ridicată, rearanjată, uneori micșorată. În anumite cazuri, este posibil să fie necesară amplasarea temporară a unui tub de drenaj, pentru a reduce riscul acumulării de secreții în interior. Ulterior, inciziile vor fi suturate (închise), iar sânul va fi pansat.

La finalul intervenției, forma este diferită față de cea dorită: glanda mamară este ridicată, iar aspectul este de rotunjire a porțiunii superioare și de aplatizare a celei inferioare. În următoarele luni, țesuturile se vor așeza în poziția corectă.

Post-intervenție

După intervenție, este posibil ca pacienta să aibă nevoie de medicamente împotriva durerii, ce vor fi puse la dispoziție de către echipa noastră medicală. În următoarele zile, vor trebui schimbate pansamentele. Uzual, acestea nu mai sunt necesare din ziua 5-7 post-intervenție, moment în care plăgile postoperatorii pot fi spălate cu apă și săpun.

După două săptămâni post-intervenție, pacienta nu trebuie să efectueze mișcări complexe și nici să ridice greutăți. În primele 6 săptămâni este important ca pacienta să poarte o bustieră ușor compresivă și să evitați dormitul „pe burtă”.

În general, firele de sutură utilizate sunt resorbabile și nu necesită îndepărtarea acestora. Uneori, pot fi necesare unele la suprafața pielii, caz în care vor fi scoase la 14-21 zile postoperator, în funcție de particularități.

După rezoluția fenomenelor de vindecare, va trebui ca pacienta să realizeze o nouă mamografie, astfel încât screening-ul cancerului de sân să poată fi realizat în condiții optime.

De reținut este faptul că mastopexia nu este o cauză a acestor neoplazii. În ceea ce privește îngrijirea cicatricilor, aceasta durează aproximativ un an și implică masarea zilnică a acestora cu cremă hidratantă și evitarea expunerii la soare.

Rezultatul intervenției

În urma intervenției, sânii vor menține un volum apropiat celui din perioada preoperatorie, dar vor suferi modificări normale, în cazul variațiilor ponderale, precum și în cursul ciclului menstrual, al sarcinii și al alăptării. Vor avea o poziție ridicată, cu un aspect „întinerit”, dar își vor menține tendința de a se atrofia și de a coborî odată cu vârsta, similar celor care nu au fost operați.

Întrucât în mod uzual zona glandulară de la nivelul areolei și a mamelonului nu este semnificativ afectată de această procedură, alăptarea este în continuare posibilă. Probabilitatea de pierdere a posibilității de alăptare crește cu cât mamelonul trebuie ridicat mai mult.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma decizia.

Pentru toate procedurile, OZONO România furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru orice nelămuriri, întrebări sau curiozități.

Riscurile comune oricărei intervenții chirurgicale constau în formarea unei cicatrici inestetice, în sângerare excesivă și formarea unui hematom, infecții sau dehiscența plăgii postoperatorii (deschiderea operației).

În cazul mastopexiei, există posibilitatea modificării sau pierderii sensibilității mamelonului și/sau ale zonelor alăturate (temporar sau definitiv), apariția neregularităților de formă și/sau de contur ale sânului, diferențe între pozițiile areolelor și ale mameloanelor, indurări ale sânului, necroze parțiale sau complete ale mamelonului și ale areolei sau pierderea posibilității de alăptare.