Despre procedură, obiective și indicații

Deformările lobului urechii au ca principală cauză cerceii, aceștia cauzând alungiri ale găurii în care sunt inserați, despicări complete ale lobului sau întinderi excesive ale pielii, în cazul găurilor de cercei supradimensionate. În plus, odată cu procesul natural de îmbătrânire, lobul urechii își pierde din elasticitate și volum.

Reconstrucția lobului urechii se adresează tuturor persoanelor care doresc restaurarea aspectului estetic al acestei zone, indiferent de cauzele problemei (traumatism, cercei, îmbătrânire etc.)

Pre-intervenție

Într-o primă etapă, va fi necesară o consultație medicală, în care vei discuta cu medicul tău cerințele și așteptările și medicul îți va  prezenta opțiunile de tratament, avantajele și dezavantajele procedurii alese, precum și eventualele riscuri sau complicații.

Intervenție

Această intervenție se realizează cu anestezie locală, în siguranța unui mediu steril din blocul operator OZONO România. Există diferite tehnici chirurgicale pentru reconstrucția lobului urechii, specifice fiecărui tip de deformare. 

În principiu, tehnicile se pot împărți în două categorii: tehnici care refac inclusiv gaura pentru cercel și tehnici care lasă la latitudinea pacientului dacă își va face o nouă gaură pentru cercel (și unde să o plaseze). Cea mai simplă tehnică este sutura directă a unui lob de ureche despicat. 

Există variante ușor mai complexe ce presupun încrucișarea unor porțiuni de țesut, pentru a nu suprapune cicatricea de pe fața anterioară a lobului cu cea de pe fața posterioară, astfel obținând un plus de rezistență în cicatricea finală. Pentru a obține un suport mai ferm pentru plasarea cercelului, există tehnici de reorientare a țesutului lobului, pentru a susține porțiunea inferioară a găurii de cercel. 

În plus, pentru a combate pierderea de volum și pentru a stimula vindecarea, se poate opta pentru un transfer de grăsime proprie în lobul urechii.

Post-intervenție

După intervenție, se poate relua imediat activitatea cotidiană. Durerile postoperatorii sunt rare, însă dacă apar, pot fi ușor combătute cu antalgice ușoare. 

În cazul celor mai simple variante tehnice, se poate să nu fie necesară scoaterea firelor de sutură (fire resorbabile), însă în cazul variantelor mai complexe, se utilizează fire de sutură neresorbabile, care se scot, de obicei, la 5-7 zile de la operație. Dacă se folosește o tehnică de păstrare a găurii pentru cercel, chirurgul va menține permeabilă aceasta gaură, introducând un „cercel” din material biocompatibil, ce trebuie menținut aproximativ 2 săptămâni. 

După suprimarea firelor de sutură și a cercelului introdus de chirurg, trebuie purtați minim 2 luni cercei foarte ușori. Pe termen lung, trebuie evitați cerceii lungi sau cei care întind excesiv lobul urechii.

Rezultatul procedurii

Rezultatul este permanent și vizibil imediat postoperator, însă timp de 2 săptămâni, lobul urechii operate va fi mărit de volum față de cel sănătos, din cauza inflamației necesare vindecării.