Despre procedură, obiective și indicații

Procedura de lifting de coapse reprezintă o modalitate foarte eficientă de a elimina laxitatea, de a îndepărta excesul tegumentar și de a  remodela forma coapselor, care se efectuează deseori împreună cu liposucția coapselor sau a întregii siluete.

Cui se adresează această procedură?

Acest tip de intervenție chirurgicală implică uneori excizia unui volum semnificativ de piele și țesut grăsos, fiind indicată în mod particular persoanelor care prezintă o pierdere a elasticității pielii de la nivelul coapselor sau celor care au slăbit și au ajuns la greutatea dorită (menținută constantă pentru minim 6 luni). 

De menținut este faptul că procedura în sine nu reprezintă o metodă de slăbire, iar în caz contrar, pot apărea complicații postoperatorii, rezultatele fiind variabile și/sau nesatisfăcătoare. 

Pre-intervenție

Pentru început, va fi necesară o consultație medicală de specialitate, în cadrul căreia se discută cerințele pacientului și se analizează dimensiunile, laxitatea cutanată, modificările corectabile în cadrul intervenției și se prezintă opțiunile de tratament, cu avantajele și dezavantajele lor. 

În mod frecvent, procesul de slăbire are impact asupra întregului corp, astfel încât veți putea face un plan privind corectarea etapizată și a celorlalte modificări, de obicei la nivelul sânilor, brațelor și al abdomenului. 

În funcție de particularitățile cazului, este posibil să aveți nevoie și de investigații imagistice suplimentare.

Intervenție

Această intervenție se desfășoară sub anestezie generală sau rahianestezie, iar durata variază între 2 și 3 ore, în funcție de complexitate.

După instalarea anesteziei generale, se infiltrează zona de tratament cu o soluție ce conține adrenalină, pentru a scădea la minim orice sângerare. Se elimină volumul grăsos în exces prin liposucție, apoi este adresată laxitatea cutanată prin excizia surplusului de piele și remodelarea coapsei. 

În funcție de amploarea intervenției și de caracteristicile pacientului, pot exista mai multe tipuri de cicatrici: cicatrice oriontală, ascunsă la stinghie, cicatrice verticală, ascunsă pe fața internă a coapsei, sau combinația dintre aceste două. În ambele cazuri, cicatricile sunt poziționate astfel încât să fie foarte puțin vizibile, chiar și la plajă.

Sutura se realizează respectând planurile anatomice, fiind urmată de pansamente ce elimină tensiunea în plaga postoperatorie, pentru a favoriza o cicatrizare de bună calitate. La final, se va aplica îmbrăcăminte de compresie, cu rolul de a reduce recuperarea postoperatorie.

Post-intervenție

Intervenția este puțin dureroasă, iar eventualul disconfort poate fi ușor gestionat cu antalgice ușoare. Primul pansament se efectuează la 48 de ore postoperator, fiind permise dușurile zilnice. 

Îmbrăcămintea de compresie joacă un rol important în obținerea rezultatului final și trebuie purtată timp de 4-6 săptămâni. Timpul de recuperare este proporțional cu amploarea operației, dar în mod uzual, activitățile profesionale ce nu implică efort fizic pot fi reluate după 14-21 de zile, iar cele sportive după aproximativ o lună, în mod gradual.

Rezultatul

Rezultatul preliminar este vizibil imediat după intervenție, dar din cauza reacției normale a corpului la intervenție, vor mai exista modificări. Cicatricile se formează, se modelează și se estompează treptat, iar rezultatul post-operator poate fi corect evaluat la un an după operație.