Despre intervenție, obiective și indicații

Otoplastia reunește sub definiția sa o suită de intervenții chirurgicale de remodelare a formei și poziției urechilor. Fie că vorbim de urechi decolate (clăpăuge), despre absența reliefurilor cartilaginoase normale din ureche, despre prezența unor zone în exces sau despre o asimetrie între cele două urechi, aceste variații se pot corecta prin otoplastie.

În cazul absenței totale sau parțiale a urechii din motive congenitale sau traumatice, se poate practica reconstrucția urechii.

Cel mai des, otoplastia este efectuată în cazul urechilor decolate (clăpăuge) și este indicată persoanelor cu vârsta de peste 5 ani (moment în care urechea și-a atins mărimea definitivă) cu nemulțumiri privind forma, mărimea, poziția sau simetria urechilor.

În cazul nou-născuților, există și modalități nechirurgicale de tratament ale urechilor clăpăuge, aplicabile doar în anumite cazuri.

Pre-intervenție

Într-o primă etapă, va fi necesară o consultație medicală, în care vom discuta cerințele tale și îți vom prezenta opțiunile de tratament, avantajele și dezavantajele procedurii alese, precum și eventualele riscuri sau complicații.

Intervenție

În funcție de complexitate, această intervenție se poate realiza cu anestezie locală, sedare intravenoasă sau anestezie generală, în siguranța mediului steril din blocul operator al OZONO. 

Există diferite tehnici de a reface reliefurile cartilaginoase, de a remodela forma, de a simetriza și de a readuce urechile aproape de cap. Inciziile sunt ascunse în spatele urechii, cicatricile rezultante având o vizibilitate minimă.

  • Durata procedurii este cuprinsă între 60 și 120 minute, în funcție de complexitate.

Post-intervenție

Imediat după intervenție se poate relua activitatea cotidiană. Durerile postoperatorii pot să apară, însă pot fi combătute cu succes cu ajutorul antalgicelor. 

În cazul celor mai simple variante tehnice, se poate să nu fie necesară scoaterea firelor de sutură (fire resorbabile), însă în cazul variantelor mai complexe, se utilizează fire de sutură neresorbabile, care se scot de obicei la 10-14 zile de la operație. 

În cazul reparării urechilor decolate, (clăpăuge), după intervenție este necesară purtarea unei bandane timp de 3-4 săptămâni, pentru a menține urechile acolate aproape de cap.

Rezultatul intervenției

Rezultatul este permanent și vizibil imediat postoperator, însă timp de trei săptămâni, urechea operată va fi ușor mărită de volum față de cea neoperată, din cauza inflamației necesare vindecării.