Decompresia nervului ulnar (la cot) este o procedură chirurgicală care are rolul de a elibera din strânsoare nervul ulnar ce trece la nivelul cotului printr-un tunel. Devenim conștienți de existența acestui nerv atunci când ne lovim la cot sau lucrăm la birou, apăsând cu cotul pe marginea biroului și suntem „fulgerați” până la nivelul degetelor; întregul antebraț și degetele ne amorțesc și avem o senzație neplăcută.

Aceste senzații sunt datorate unei compresiuni temporare, dar intense. Dacă o compresiune de mai mică amploare și pe care nu o percepem în mod curent se menține în timp luni și chiar ani de zile, întreaga zonă care ne amorțește ocazional se poate transforma în zonă amorțită permanent, care merge de la cot pâna la ultimele două degete ale mâinii. În plus, compresiunea persistentă duce la deteriorarea nervului și, în final, la pierderea funcției în mușchii mâinii inervați de nervul ulnar. 

Diagnosticul 

Diagnosticul este, de obicei, confirmat prin teste clinice de diagnostic, urmate de explorări pentru a evalua conducerea impulsurilor electrice prin nervul ulnar și pentru a confirma faptul că este vorba despre o neuropatie izolată de nerv ulnar.

Chirurgia nervului ulnar

Scopul chirurgiei nervului ulnar este acela de a explora nervul în tunelul său de la nivelul cotului și de a îndepărta toate forțele compresive care provoacă disfuncția nervului. Operația se realizează cu anestezie locală și sedare intravenoasă, cu blocaje anestezice regionale făcute la nivelul axilei (sub braț) sau, mai rar, cu anestezie generală. 

De-a lungul cotului se efectuează o incizie de 6-10 centimetri, suficient de adâncă pentru a putea vizualiza nervul ulnar. În funcție de situație, nervul poate fi explorat de sus în jos, de la nivelul brațului (la punctul care trece prin mușchiul triceps), până la antebraț, acolo unde traversează un mușchi. După ce nervul este explorat și decomprimat, eventual este transpus în alt canal mai puțin compresiv, țesutul conjunctiv și pielea fiind închise cu suturi.

Refacerea post-intervenție este rapidă, cu întoarcerea la activitate în 24 de ore. În general, recomandăm pacienților să mențină mana ridicată pentru primele 24-48 de ore, pentru a preveni umflarea. În ceea ce privește suturile, acestea sunt îndepărtate în 10-14 zile.

Care sunt riscurile?

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. De reținut este faptul că nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma propria decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru nelămuriri sau întrebări suplimentare.

Riscurile cele mai importante după orice operație sunt sângerarea și infecția. Riscul apariției uneia dintre aceste complicații este, de obicei, mai mic de 5%. Pacienților li se administrează antibiotice înainte de procedură, pentru a limita riscul de infecție, iar procedura este efectuată în mod atent, pentru a limita deteriorarea vaselor de sânge care pot provoca sângerare semnificativă. De regulă, nu se administrează antibiotice după operație.

Chiar și cu explorarea și decomprimarea nervului, există riscul ca, în foarte puține cazuri, intervenția chirurgicală să nu reușească să îmbunătățească simptomele de neuropatie ulnară în măsura în care ne-am dori.