Despre intervenție, indicații și obiective

Ridicarea etajului mijlociu al feței sau liftingul obrajilor reprezintă intervenția chirurgicală de reașezare a structurilor profunde ale obrajilor la un nivel care redă un aspect întinerit. În procesul de îmbătrânire, țesuturile faciale pierd volum și elasticitate, iar obrajii sunt printre primele structuri care se deplasează către inferior. Astfel, scade suportul pentru zona pleoapei inferioare, apar cearcăne profunde și un aspect „scobit” sub ochi.

Liftingul obrajilor se face prin resuspensia țesuturilor profunde înapoi la structurile osoase, de unde au coborât, în timpul procesului de îmbătrânire. Combaterea pierderii de volum se face prin transfer de grăsime proprie.

Candidații ideali pentru liftingul obrajilor sunt persoanele cu un contur osos facial bine definit, cu ten de bună calitate și elasticitate, la care țesuturile faciale au început să „atârne”. Ridurile de expresie, cele peri-oculare și peri-orale nu vor fi modificate, iar fața își va păstra trăsăturile definitorii. Aceste riduri pot fi ameliorate, de asemenea, prin tratamente cu acid hialuronic sau toxină botulinică.

Lifting-ul obrajilor poate fi utilizat pentru reconturarea facială sau în combinație cu alte tehnici chirurgicale, liftingul gâtului și feței, liposucția gușei, intervențiile asupra pleoapelor, laserul C02 ablativ sau estomparea cearcănelor/ridurilor cu grăsime proprie.

Echipa noastră nu recomandă acest tip de intervenție persoanelor cu o stare de sănătate precară, fumătorilor sau persoanelor cu așteptări nerealiste în privința rezultatului.

Pre-intervenție

Într-o primă etapă, va fi necesară o consultație medicală în care vom discuta cerințele pacientului și vom prezenta opțiunile de tratament, avantajele și dezavantajele procedurii, precum și despre eventualele riscuri sau complicații.

Pentru pregătirea intervenției chirurgicale, este necesară realizarea setului de analize de sânge. Rezultatele vor fi analizate și discutate împreună cu medicul anestezist OZONO, pentru a stabili opțiunile de anestezie cu cel puțin o săptămână înainte de intervenție.

Intervenția chirurgicală are loc sub anestezie generală. Cu 7 zile înainte de procedură, recomandăm evitarea aspirinei, antiinflamatoarelor nesteroidiene, anticoagulantelor, vitaminei E, substanței Ginkgo Biloba, antioxidanților sau a altor remedii naturiste. Recomandăm, de asemenea, evitarea consumului de alcool și expunerea la soare în cele 24 ore pre-intervenție. Va fi necesară oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după aceasta, pentru a preveni riscul accidentelor tromboembolice și problemele de cicatrizare.

Intervenția

Intervenția are loc sub anestezie generală, însă chiar și în acest caz folosim anestezice locale, cu rol de a scădea necesarul de gaze anestezice, pentru a proteja ficatul  pacientului, care metabolizează aceste substanțe. Anestezicul folosit este amestecat cu o soluție specială, ce conține adrenalină și este distribuit uniform, pe toată zona de tratat, pentru a reduce sângerarea la minimum. În funcție de tehnica aleasă, intervenția poate avea o amploare redusă sau mărită. 

Calea de abord chirurgical se poate face fie printr-o incizie ascunsă în ridurile orizontale ale pleoapei inferioare, fie prin interiorul pleoapei. Suturile se fac cu fire resorbabile, rezultând de cele mai multe ori cicatrici fine, foarte puțin vizibile.

Precizări

  • Durata intervenției este cuprinsă între 60 și 180 minute, în funcție de amploarea cazului

  • Anestezia este generală

  • Variante ale liftingului:  lifting nechirurgical cu fire, revolumizare cu grăsime proprie/acid hialuronic

Post-intervenție

În ceea ce privește timpul de recuperare postoperatorie, acesta este direct proporțional cu amploarea intervenției. În general, este preconizat un timp de repaus minim de 10 zile și următoarele intervale sunt frecvente: la 5-6 zile postoperator - „întâlnire în familie”, 12 zile postoperator - „întâlnire cu prietenii”, 3-4 săptămâni postoperator - „întâlnire cu străinii”, pentru care intervenția nu va fi evidentă.

Echimozele și edemele temporare apar frecvent la acest tip de intervenție și se remit în aproximativ 10-14 zile. Pot apărea dureri similare unei tensiuni, care trec de obicei cu antalgice ușoare.

Rezultatul intervenției

Rezultatul poate fi evaluat la 3 luni de la intervenție, după retragerea edemelor. Remodelarea pielii are loc între 4 și 6 luni, timp în care rezultatul se ameliorează treptat. Aspectul final al cicatricilor și evaluarea corectă a rezultatului are loc abia la 12 luni postoperator.

Riscuri. Complicații

Orice procedură estetică prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO crede că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma o decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare.

Mai multe detalii vă pot furniza formularele extensive de informare furnizate de către echipa noastră sau medicii specialiști OZONO România.