Despre intervenție, indicații și obiective

Sânii de dimensiuni mari pot provoca probleme atât fizice, cât și emoționale. Greutatea acestora poate provoca disconfort și dureri de spate, de umeri sau la nivel cervical, iar dimensiunile pot îngreuna sau limita mișcările.

Totodată, sânii de dimensiuni mari pot fi cauza unor stigmate sociale sau nemulțumiri legate de vestimentație. În aceste cazuri, mamoplastia reducțională (micșorare a sânilor) poate fi considerată ca o opțiune eficientă în reducerea acestor neplăceri.

Pre-intervenție

Succesul unei astfel de intervenții depinde într-o mare măsură de comunicarea între pacient și medic. În timpul consultației, pacientul va trebui să prezinte cât mai precis motivele pentru care dorește efectuarea operației, ce așteptări are și ce fel de rezultate își dorește.

În cadrul consultației preoperatorii, vom realiza istoricul medical al pacientului, cu toate afecțiunile anterioare sau actuale, medicamentele administrate în prezent (inclusiv vitaminele, suplimentele alimentare, alcoolul și tutunul).  

În vederea planificării intervenției, va fi necesară realizarea de fotografii și o serie de măsurători, pe baza cărora vom putea decide metoda optimă pentru fiecare pacientă și vom putea explica rezultatele care pot fi obținute.

Pregătirea pentru operație începe cu oprirea fumatului cu minim o lună înainte și modificarea sau ajustarea terapiilor medicamentoase. Specifice fiecărei intervenții chirurgicale sunt realizarea setul de analize de sânge, respectiv oprirea administrării de aspirină, antiinflamatoare și suplimente alimentare ce pot crește riscul de sângerare.

Deși procedura nu crește riscul apariției cancerului de sân, fibroza indusă în interiorul glandei mamare poate duce la investigații fals pozitive. Pentru a minimiza aceste neplăceri, este indicată realizarea a două mamografii, una înainte de operație și una după operație. Țesutul în exces, ce urmează a fi excizat, va necesita un examen anatomopatologic pentru caracterizarea eventualelor modificări ce nu pot fi identificate imagistic.

Intervenție

Tehnica utilizată diferă în funcție de particularitățile individuale ale sânilor, starea pacientei de sănătate, dimensiunile inițiale și cele dorite, dar și de opinia medicului specialist. Pentru realizarea intervenției într-o manieră optimă, aceasta va necesita o anestezie generală, cu durată uzuală de 2 – 4 ore.

Inciziile necesare (respectiv cicatricile ulterioare) se află în jurul areolei și coboară către porțiunea inferioară a sânului. În funcție de particularitățile cazului, poate fi vorba de o singură incizie verticală în această regiune, cu aspect de acadea, sau poate fi necesară prelungirea orizontală la nivelul pliului submamar, cicatricea având forma unei ancore.

Mamelonul și areola sunt repoziționate, iar glanda mamară este micșorată, ridicată și rearanjată. În anumite cazuri, este posibil să fie necesară transplantarea completă a complexului mamelon – areolă. Uneori este necesară amplasarea temporară a unui tub de drenaj, pentru a reduce riscul acumulării de secreții în interior. Inciziile sunt apoi închise și sânul este pansat.

La finalul intervenției, forma este diferită față de cea dorită: glanda mamară este ridicată mai sus, iar aspectul este de rotunjire a porțiunii superioare și de aplatizare a celei inferioare. În următoarele luni, țesuturile vor fi trase de către gravitație și se vor așeza în poziția corectă.

Post-intervenție

După intervenție, este posibil ca pacienta să aibă nevoie de medicamente împotriva durerii, ce vor fi puse la dispoziție de către echipa noastră medicală. În următoarele zile, vor trebui schimbate pansamentele. Uzual, acestea nu mai sunt necesare din ziua 5-7 post-intervenție, moment în care plăgile postoperatorii pot fi spălate cu apă și săpun.

După două săptămâni post-intervenție, pacienta nu trebuie să efectueze mișcări complexe, și nici să ridice greutăți. În primele 4 săptămâni, este important să poarte o bustieră ușor compresivă și să evite dormitul „pe burtă”. Bustiera va trebui folosită pe timpul nopții pentru încă 4 săptămâni postoperator.

În general, firele de sutură utilizate sunt resorbabile și nu necesită îndepărtarea. Uneori, pot fi necesare unele la suprafața pielii, caz în care vor fi scoase la 14 zile postoperator.

După rezoluția fenomenelor acute de vindecare, va trebui ca pacienta să realizeze o nouă mamografie, astfel încât screening-ul cancerului de sân să poată fi realizat în condiții optime. De reținut este faptul că micșorarea de sâni nu este o cauză a acestor neoplazii.

În ceea ce privește îngrijirea cicatricilor, aceasta durează aproximativ un an și implică masarea zilnică a acestora cu cremă hidratantă și evitarea expunerii la soare.

Rezultatul intervenției

În urma intervenției, sânii rămân la o dimensiune mai mică, dar vor suferi modificări normale, în cazul variațiilor ponderale, precum și în cursul ciclului menstrual, al sarcinii sau al alăptării. În plus, sânii își vor menține tendința de a se atrofia și de a coborî odată cu vârsta, similar celor care nu au fost operați.

Întrucât în mod uzual zona glandulară de la nivelul areolei și a mamelonului nu este semnificativ afectată de această procedură, alăptarea este în continuare posibilă. Probabilitatea de pierdere a posibilității de alăptare crește cu cât mamelonul trebuie ridicat mai mult și este certă în cazul în care acesta trebuie transplantat.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma decizia. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru orice nelămuriri, întrebări sau curiozități.

Riscurile comune oricărei intervenții chirurgicale constau în formarea unei cicatrici inestetice, în sângerare excesivă și formarea unui hematom, infecții sau dehiscența plăgii postoperatorii (deschiderea operației).

În cazul mamoplastiei reducționale, există posibilitatea modificării sau pierderii sensibilității mamelonului și/sau ale zonelor alăturate (acestea pot fi temporare sau definitive), pot apărea neregularități de formă și de contur ale sânului, îndurări ale acestuia, necroze parțiale sau complete ale mamelonului și/sau ale areolei.