Despre intervenție, obiective și indicații

Operația estetică de mărire a sânilor reprezintă una dintre cele mai solicitate proceduri din chirurgia plastică la nivel global. Obiectivul principal al acestei intervenții constă în creșterea volumului sânilor fie cu grăsime proprie, fie prin introducerea unui implant mamar, fiind posibilă și combinarea acestor două metode.

Ridicarea, modificarea formei și/sau a poziției sânilor, respectiv micșorarea areolei mamare se realizează prin mastopexie,  implanturile mamare aducând beneficii limitate în aceste cazuri.  Mărirea sânilor poate fi realizată concomitent altor intervenții chirurgicale, precum liposucția sau abdominoplastia.

Mărirea sânilor cu grăsime proprie

Mărirea sânilor cu grăsime proprie se efectuează prin liposucția țesutului adipos în exces, situat în anumite părți ale corpului (de obicei, în zona abdomenului sau a coapselor), urmată de prelucrarea acestui țesut prin spălare, filtrare și centrifugare, pentru a putea fi depus prin injectare în zonele dorite.

Aceasta reprezintă o metodă sigură și naturală, în care grăsimea își „schimbă etajul” pentru tot restul vieții și se comportă precum grăsimea din sâni (crește și scade în volum, în funcție de variațiile ponderale). Chirurgii plasticieni OZONO practică încă din anul 2014 această tehnică, fapt care le-a adus numeroase satisfacții profesionale, atât în context reconstructiv, cât și în context estetic.

Mărirea sânilor cu implanturi mamare

Mărirea sânilor cu implant mamar se realizează prin introducerea acestuia în spatele glandei mamare existente. Există mai multe tipuri de implanturi, în funcție de compoziție (ser fiziologic sau gel siliconic), formă (anatomice sau rotunde), textură (ne-texturate, microtexturate sau macrotexturate) și dimensiuni. Implanturile pot fi poziționate în fața, în spatele mușchiului pectoral sau într-o poziție parțial submusculară, prin trei variante de incizii: prin axilă, prin marginea inferioară a areolei sau prin șanțul inframamar.

Există o multitudine de combinații ale acestor caracteristici în ceea ce privește implanturile mamare, iar chirurgii plasticieni OZONO sunt lângă tine în permanență, pentru a te ajuta să o găsești pe cea mai potrivită corpului și preferințelor tale.

Implanturile mamare au o durată de viață cuprinsă între 10 și 20 de ani, motiv pentru care trebuie luată în considerare probabilitatea de a fi necesară schimbarea lor cel puțin o dată pe parcursul vieții.

Pe scurt, obiectivul intervenției de mărire a sânilor constă în creșterea volumului sânilor, păstrând un aspect natural, în armonie cu celelalte trăsături ale corpului tău. Echipa noastră recomandă în special acest tip de procedură persoanelor cu sânii mici sau asimetrici, dar și persoanelor cu malformații congenitale.

În schimb, nu recomandăm acest tip de intervenție persoanelor cu o stare de sănătate precară, fumătoarelor, femeilor aflate în perioada de sarcină/alăptare sau celor care au așteptări nerealiste în privința rezultatului.

Pre-intervenție

Etapa de pre-intervenție constă în consultația medicală de specialitate, în care se va realiza analiza dimensiunilor, formei, simetriei, poziției sânilor, precum și a calității acoperirii cutanate.

În același timp, vei discuta cu medicul chirurg toate opțiunile de tratament cu avantajele și dezavantajele specifice, în raport cu dorințele proprii. În cazul optării pentru folosirea implanturilor mamare, se vor proba diverse mărimi de proteze, pentru a putea vizualiza rezultatele posibile.

Există posibilitatea ca în cadrul acestei consultații să descoperim că sânii sunt lăsați, iar ameliorarea disconfortului estetic ar putea fi realizată prin intermediul unei operații de lifting de sâni.

De asemenea, există posibilitatea ca medicul să nu îți recomande să optezi pentru o anumită mărime de implanturi mamare, în cazul în care consideră că ar fi în dezavantajul tău.

Pentru pregătirea intervenției chirurgicale, se va recomanda recoltarea analizelor de sânge și efectuarea unui consult cardiologic. Rezultatele acestor investigații le vei discuta cu medicul anestezist OZONO, pentru a pregăti desfășurarea în condiții de maximă siguranță a intervenției. Cu 7 zile înainte de procedură, recomandăm să se evite aspirina, antiinflamatoarele non-steroidiene, anticoagulantele, Vitamina E, Ginkgo Biloba, antioxidanții sau alte remedii naturiste.

Se recomandă oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după aceasta, pentru a preveni problemele de cicatrizare.

Intervenție

Grăsime proprie

În cazul augmentării sânilor cu grăsime proprie, se prelevă țesutul adipos necesar prin liposucție. Țesutul prelevat este spălat, filtrat și centrifugat, pentru a obține doar celule adipoase viabile, de bună calitate. Acestea se injectează în zonele dorite, cu ajutorul unei canule, prin orificii infracentimetrice. Ulterior, pacienta va purta haine cu rol de suport și compresie suplimentară  pe zonele de prelevare și ciorapi de contenție în perioada post-operatorie.

Implanturi mamare

După instalarea anesteziei, se va infiltra în zona de operat o soluție cu adrenalină, pentru a reduce sângerarea la minimum. Urmează disecția cu electrocauterul a buzunarului în care va fi poziționat implantul, sub controlul vizual direct al medicilor. Ulterior, se va plasa implantul mamar în poziția dorită, după care poziția și simetria sânilor vor fi verificate.

Urmează procesul de suturare (sutura - cusătură folosită în chirurgie pentru a reuni marginile unei plăgi) a căii de abord, reacolând la locul lor planurile anatomice cu fire resorbabile (în acest caz, nu este necesară suprimarea lor). Urmează aplicarea pansamentului pe incizie și benzilor elastice pe noile limite ale sânilor, iar pacienta va fi îmbrăcată cu un sutien special și ciorapi de contenție.

Precizări

  • Durata intervenției de mărire a sânilor cu implanturi mamare este de aproximativ 2 ore, iar în cazul augmentării cu grăsime proprie, durata intervenției este cuprinsă între 2 și 3 ore.

  • Anestezia este generală.

  • Variante ale intervenției de mărire a sânilor: ameliorarea deficitelor mici de volum, utilizând filler special și PRP sau cantități mici de grăsime proprie;

Post-intervenție

Plasarea implanturilor mamare sub mușchiul pectoral este, de obicei, relativ dureroasă, dar suportabilă cu ajutorul unor antalgice. Astfel, prezența implanturilor mamare va fi resimțită ca o presiune toracică timp de câteva zile.

În cazul augmentării sânilor cu grăsime proprie, echimozele și edemele postoperatorii sunt destul de frecvente și dispar după aproximativ 14 zile. Durerile resimțite sunt mici, ușor suportabile ajutorul unor antalgice ușoare. La OZONO, pacienta noastră va beneficia de tratament anticoagulant pentru prevenția incidentelor tromboembolice.

La 48 ore de la intervenție, se înlocuiesc pansamentele și pacienta poate face duș, iar activitățile cotidiene ușoare pot fi reluate la 24 ore post-intervenție. Se recomandă, de asemenea, evitarea ridicării greutăților mai mari de 3 kg în primele 14 zile postoperatorii, hainele speciale de compresie purtându-se timp de 6 săptămâni post-intervenție.

Echipa noastră recomandă evitarea expunerii la soare a cicatricilor timp de un an post-operator. Pentru a deveni aproape invizibile, aceste cicatrici ar trebui masate cu cremă hidratantă pe axul lung al cicatricilor, timp de un an post-operator.

Rezultatul intervenției de mărire a sânilor

Rezultatul preliminar este vizibil imediat după intervenție, dar din cauza edemului inițial, sânii par mai fermi, mai mari și prea ridicați. Pe măsură ce edemul scade și gravitația acționează (4-6 luni), sânii vor căpăta forma, consistența și poziția finală. Cicatricile se estompează treptat, iar rezultatul post-operator poate fi corect evaluat la un an după operație.

Mărirea sânilor nu previne îmbătrânirea fiziologică, astfel încât acțiunea gravitației și efectele trecerii timpului se vor resimți în mod normal sau chiar accelerat, în cazul volumelor mari.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. De reținut este faptul că nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma propria decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru nelămuriri sau întrebări suplimentare.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerile, sângerările, hematoamele, seroamele, vânătăile, iritațiile locale, inflamațiile, infecțiile, dehiscențe ale plăgii, cicatrizările vicioase (cicatrici hipertrofice sau atrofice, hipercromice sau acromice).

Complicații specifice implanturilor mamare sunt asimetriile sau malpozițiile, deficiențele de contur și vizibilitatea marginilor implantului, care pot fi corectate prin reintervenție la minim 12 luni postoperatorii. Neavând apărare biologică proprie, orice implant se poate infecta mai ușor decât țesutul propriu.

Fiind produse fabricate, se pot rareori deteriora, iar schimbarea lor nu implică costuri suplimentare, deoarece sunt garantate de fabricant. Rare sunt cazurile în care apare contractura capsulară, o capsulă fibroasă retractilă ce se formează în jurul protezei și deformează conturul sânului, dar care poate fi tratată prin reintervenție. O  complicație foarte rară a implanturilor mamare, recent descoperită, este apariția BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma), doar în cazul utilizării de proteze macrotexturate. Deși utilizarea lor continuă să fie permisă atât în SUA, cât și în majoritatea țărilor din Europa, inclusiv în România, echipa OZONO nu le recomandă.

Complicațiile specifice măririi sânilor cu grăsime proprie sunt asimetriile sau deficiențele de contur, care pot fi corectate prin reintervenție, la minim 12 luni postoperator. Alte complicații specifice acestei metode constau în apariția unor focare dure subcutanate reprezentate de porțiuni de grefe adipoase non-viabile, dar și în acumularea lichidului adipocitar. O complicație rară în cazul augmentării cu grăsime proprie este embolismul grăsos, prevenit prin administrarea de anticoagulante timp de 10 zile postoperator.

Mai multe detalii vă pot furniza formularele de informare ale centrului nostru medical sau chiar echipa noastră medicală.