Despre procedură, indicații și obiective

Boala sau maladia Dupuytren reprezintă o afecțiune benignă, caracterizată prin apariția unor noduli, benzi și contracturi ale degetelor, prin modificarea unei structuri fibroase de la nivelul mâinii. Intervenția chirurgicală propune îndepărtarea porțiunilor de țesut, ce limitează mișcările degetelor.

Din cauza particularităților acestei boli, nicio procedură nu garantează vindecarea, iar recurența este probabilă. Literatura de specialitate menționează recidive între 20% și 40% din cazuri, pentru intervale de studiu de la 12 la peste 20 de ani.

Pre-intervenție

Pe lângă informațiile necesare în timpul consultației se află istoricul medical, respectiv afecțiunile anterioare sau actuale, medicamente administrate în prezent (inclusiv vitamine, suplimente alimentare, alcool și tutun).

În vederea planificării intervenției, va fi necesară realizarea de fotografii și o serie de măsurători, pe baza cărora vom putea decide metoda optimă pentru fiecare pacient și vom putea explica rezultatele ce pot fi obținute. În general, procedura este propusă pacienților care prezintă contracturi ce afectează viața de zi cu zi.

Pregătirea pentru operație începe cu oprirea fumatului cu minim o lună înainte și modificarea sau ajustarea terapiilor medicamentoase.

Specifice fiecărei intervenții chirurgicale sunt realizarea setul de analize de sânge, dar și oprirea administrării de aspirină, antiinflamatoare și suplimente alimentare, ce pot crește riscul de sângerare.

Intervenție

Intervenția uzuală se desfășoară sub anestezie regională (în care doar brațul este „adormit”) sau sub anestezie generală. O serie de incizii în zig-zag sunt realizate deasupra benzii fibroase, astfel încât aceasta să poată fi excizată. În cazuri rare, este posibil ca, după îndreptarea degetelor, să existe o zonă neacoperită de piele.

Dimensiunile defectului permit fie lăsarea sa deschisă până la vindecarea „de la sine”, fie pot impune acoperirea cu un fragment cutanat recoltat dintr-o zonă apropiată. La finalul operației, mâna va trebui imobilizată cu o atelă.

Ca alternativă non-chirurgicală, în anumite cazuri, propunem injectarea unei substanțe denumite colagenază, o enzimă ce va reduce rezistența benzii. În cazul afectării mai multor degete, procedura trebuie făcută secvențial, deci un singur deget per ședință. La o zi post-injectare, banda este ruptă manual prin întinderea degetului, urmând ca apoi acesta să fie imobilizat până la vindecare.

Post-intervenție

Ca regulă generală, pacientul trebuie să țină mâna în poziție ridicată și să nu efectueze activități, fie ele și casnice. După intervenție, este posibil ca acesta să aibă nevoie de medicamente împotriva durerii, ce vor fi puse la dispoziție de către echipa noastră medicală. În următoarele zile, vor trebui schimbate pansamentele. Uzual, acestea nu mai sunt necesare din ziua 5 – 7 post-intervenție. La două săptămâni de la operație, vor fi îndepărtate firele de sutură.

Atela de imobilizare a degetelor trebuie menținută între 2 și 6 săptămâni, cu o continuare pe timpul nopții până la 3 luni. În această perioadă, recomandăm o serie de exerciții, sub îndrumarea unui kinetoterapeut, care poate propune utilizarea unei atele dinamice. Cu toate acestea, mișcările mâinii și a degetelor sunt permise încă din primele zile după operație.

Îngrijirea cicatricilor durează aproximativ un an și implică masarea zilnică a acestora cu cremă hidratantă și evitarea expunerii la soare.

Rezultatele intervenției

În ciuda eforturilor de a identifica un tratament eficient și de durată pentru această afecțiune, riscul de recurență este unul ridicat, mai ales în cazul în care este interesată prima articulație a degetului (AIFP). În schimb, timpul între operație și recidivă este

variabil, iar mobilitatea obținută este semnificativă, chiar dacă uneori nu este completă.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma decizia. Pentru toate procedurile, OZONO România furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru orice nelămuriri, întrebări sau curiozități.

Riscurile comune oricărei intervenții chirurgicale constau în formarea unei cicatrici inestetice, în sângerare excesivă și formarea unui hematom, infecții sau dehiscența plăgii postoperatorii (deschiderea operației).

În cazul acestei operații, mai sunt posibile o serie de complicații particulare. Necroza unor segmente de piele în imediata apropiere a inciziilor poate apărea în urma reducerii aportului de sânge la acest nivel. În cursul exciziei bridei contractile, există posibilitatea lezării nervului, care asigură sensibilitatea, respectiv a arterei ce asigură vascularizația degetului.

Modificările de sensibilitate se reduc progresiv în lunile ce post-intervenție, iar cele modificările vasculare sunt identificate ușor și corectabile în timpul operației. Rareori poate fi întâlnit un fenomen de exacerbare a activității bolii, caracterizat prin apariția edemului, a înroșirii pielii și reducerea mișcărilor. În general, acesta poate fi controlat prin utilizarea unui regim de reabilitare mai intens și, eventual, folosirea unor medicamente antiinflamatoare.