Despre procedură, obiective și indicații

Liposucția reprezintă o tehnică chirurgicală de eliminare prin aspirație a țesutului adipos în exces și funcționează cel mai bine asupra zonelor bine localizate, dar nu reprezintă o metodă de slăbire. Poate fi folosită, în schimb, pentru tratamentul transpirației axilare excesive.

Liposculptura constă în folosirea liposucției pentru conturarea trăsăturilor unor zone specifice (în evidențierea mușchilor abdominali, gambelor, bicepșilor etc.) și este solicitată în mod frecvent atât de femei, cât și de bărbați.

Candidații ideali pentru liposucție sunt persoanele cu greutate relativ normală și tonus cutanat bun. O piele fermă și elastică va oferi un contur final post-liposucție mai favorabil, iar persoanele cu vergeturi, piele inelastică sau celulită pot avea nevoie, după caz, de alte tehnici chirurgicale complementare liposucției.

Liposucția poate fi singura tehnică în conturarea siluetei sau poate fi combinată cu alte tehnici chirurgicale, precum facelift, abdominoplastie, lifting de coapse și altele. Alternativ, pentru zone foarte mici (gușă sau „aripioare sutien”), grăsimea poate fi „topită” prin injectarea unei substanțe lipolitice.

De asemenea, grăsimea prelevată prin liposucție poate fi folosită pentru a mări sau contura alte zone: în mărirea sânilor cu grăsime autologă sau în estomparea cearcănelor, spre exemplu.

Liposucția poate fi realizată cu succes în zona abdomenului, coapselor, feselor, gambelor, genunchilor, gleznelor, gâtului, brațelor, flancurilor sau toracelui.

Echipa noastră nu recomandă această tehnică chirurgicală persoanelor obeze și celor cu o stare de sănătate precară, precum și persoanelor cu așteptări nerealiste în privința rezultatului.

Pre-intervenție

Prima etapă este reprezentată de consultația medicală în clinica noastră, unde medicul tău specialist îți va da toate informațiile de care ai nevoie și îți va răspunde întrebărilor legate atât de liposucție, cât și de alternativele ei.

Intervenția chirurgicală poate avea loc sub anestezie locală, sedare sau sub anestezie generală, în funcție de amploarea intervenției, respectiv de preferințele tale. În plus, atât echipa operatorie, cât și echipa de anestezie îți vor sta la dispoziție pentru întrebări sau curiozități.

Se recomandă oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după, pentru a preveni riscul accidentelor tromboembolice și problemele de cicatrizare.

Pentru această intervenție chirurgicală, este necesară efectuarea analizelor de sânge. Cu 7 zile înainte de procedură, te sfătuim să eviți aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, anticoagulantele, vitamina E, Ginkgo Biloba, antioxidanții sau alte remedii naturiste. OZONO va furniza un săpun chirurgical, pe care îl vei folosi la dușul din seara pre-intervenție, dar și în dimineața intervenției.

În cadrul consultației preoperatorii, chirurgul va lua măsurile necesare pentru îmbrăcămintea de compresie pe care o veți purta în perioada postoperatorie.

În ce constă intervenția?

Anestezicul folosit este amestecat cu o soluție ce conține adrenalină și este distribuit în mod uniform pe toată zona de tratat, pentru a reduce sângerarea la minim. După instalarea anesteziei, se efectuează incizii infracentimetrice în zone ascunse, adiacente zonelor de tratat, pentru a putea introduce canula de liposucție (canula este un instrument chirurgical sub forma de tub subțire, cu vârf bont și găuri prin care se aspiră grăsimea).

Durata acestei intervenții este cuprinsă între 30 și 180 minute, în funcție de amploarea cazului.

Post-intervenție

Timpul de recuperare postoperatorie este proporțional cu cantitatea de grăsime extrasă. Activitatea normală poate fi reluată la doar o zi după intervenție, în cazul extragerii unor cantități mici de grăsime. Echimozele și edemele temporare apar frecvent la acest tip de intervenție și se remit în 10-14 zile, iar colorația gălbuie a zonei vizate se menține până la 21-28 zile post-intervenție. Pot apărea, în schimb, dureri similare febrei musculare, care trec de obicei cu antalgice ușoare.

Îmbrăcămintea specială de compresie joacă un rol important în rezultatul final și trebuie purtată timp de 4-6 săptămâni. Aceasta poate fi însoțită de ciorapi de compresie și de tratamentul anticoagulant timp de 14 zile postoperator, mai ales la pacienții care au avut liposucție la membrele inferioare.

Echipa noastră recomandă evitarea expunerii la soare a cicatricilor de introducere a canulei timp de un an postoperator. Se recomandă, de asemenea, masajul cu cremă hidratantă pe axul lung al cicatricilor de introducere a canulei timp de un an postoperator. Astfel, ele vor deveni aproape invizibile.

Rezultatul liposucției

Rezultatul devine vizibil abia după retragerea edemelor; mai exact, la trei săptămâni postoperator. Remodelarea pielii are loc între 4 și 6 luni, timp în care rezultatul se ameliorează treptat.

Riscuri. Complicații

Orice procedură estetică prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma decizia. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerea, sângerarea, hematomul, seromul, vânătăile, iritația locală, inflamația, infecția, dehiscența plăgii sau cicatrizarea vicioasă (cicatrici hipertrofice sau atrofice, hipercromice sau acromice).

Complicațiile specifice acestui procedeu sunt asimetriile sau iregularitățile de contur cutanat (cele mai comune complicații), care pot fi corectate cu succes prin reintervenție, la minim 6 luni postoperator. Orice procedură ce presupune dezlocuirea unui volum mare de grăsime aduce cu sine un risc de flebită și embolie, motiv pentru care se instituie tratament anticoagulant preventiv imediat postoperator. Sunt extrem de rare perforarea peritoneului și a organelor interne (ficat, intestin, splină), precum și reacțiile adverse severe la soluția anestezică.

 

Mai multe detalii vă pot furniza formularele de informare OZONO sau medicii noștri.

 Costul liposucției cu anestezie locală începe de la 5547 lei.