Pacienții cu paralizie de facial pot avea dificultăți mari la închiderea pleoapelor. Incapacitatea de a clipi pune ochiul în situații de risc de rănire sau infecție, din cauza faptului că pleoapa nu mai poate păstra globul ocular lubrifiat și protejat. Implantarea chirurgicală a unei greutății de aur este o soluție simplă și eficientă, care soluționează problema prezentată mai sus. 

Ce sunt aceste greutăți?

Aceste greutăți sunt plăcuțe de aur cu un design special, cu formă și greutate adaptate fiecărui caz, care se implantează chirurgical în pleoapa superioară a ochiului afectat. Implantarea ajută pleoapa să se închidă, folosind gravitația. Fiecare pacient are nevoie de alt tip de greutate, acestea fiind strict individualizate.

Greutățile sunt făcute din aur, datorită avantajelor pe care acest material le are: prezintă calități de prelucrare la o greutate adecvată, este inert față de corpul uman (șanse mici de alergie sau reacție) și este sigur în caz de RMN. Deși sunt construite dintr-un metal dur, sunt ușoare (uzual, 0,8 - 1,6 g) și nu interferează cu ochiul, pleoapa sau vederea.

Cum acționează și ce rol au acestea?

Există mai multe opțiuni chirurgicale pentru corectarea închiderii incomplete a ochilor cauzată de paralizia de facial. Implantarea unei greutăți de aur este una dintre cele mai bune, deoarece este simplă, ușor reversibilă (dacă peste câțiva ani nu mai este nevoie, se scoate) și cu rezultate durabile. Greutățile de aur sunt o modalitate eficientă de a restabili închiderea pleoapelor la pacienții cu paralizie facială și oferă avantaje estetice dovedite. În plus, reduc semnificativ necesitatea administrării picăturilor de ochi și a utilizării dispozitivelor de protecție.

Care sunt beneficiile?

Beneficiile implantării greutății de aur în pleoapa superioară sunt incontestabile: clipire îmbunătățită, ameliorarea închiderii pleoapelor, protecție sporită pentru suprafața ochiului, ameliorarea simptomelor de ochi uscat și aspect estetic îmbunătățit.

În ce constă procedura?

În prima etapă se va alege greutatea potrivită pacientului. În cadrul consultației, chirurgul OZONO va atașa extern pleoapei diferite greutăți de testare, până se va găsi varianta adaptată. Odată selectată greutatea adecvată, este programată intervenția chirurgicală. Operația durează între 30 și 40 de minute, cu anestezie locală. 

Procedura implică incizia în unul dintre pliurile pleoapei superioare și crearea unui buzunar subcutanat, în care greutatea este ancorată cu suturi. De obicei, pacientul este capabil să închidă ochii imediat după implantare și funcția se îmbunătățește cu timpul. Se poate întoarce acasă la câteva ore după operație. Umflăturile și/sau vânătăile pleoapelor sunt frecvente, dar se vindecă în următoarele săptămâni. După vindecare, se observă o ușoară mărire de volum a pleoapei, în general insesizabilă de privitorul neavizat.

Ce se întâmplă dacă nu doresc să utilizez o greutate de aur?

Închiderea ochilor permite să îi protejăm de obiectele străine care intră și le provoacă daune. Prin procesul de clipire, pleoapele acoperă ochii cu un film de lichid. Lipsa clipitului poate provoca ochi dureros uscat. În timp, se poate leza definitiv corneea cu afectarea vederii și chiar orbire.