Despre procedură, indicații și obiective

Ginecomastia reprezintă dezvoltarea în exces a sânului la bărbat.  Aceasta este o modificare frecventă, care apare la aproape 40% din bărbați și până la 65% din adolescenți. Tratamentul chirurgical al ginecomastiei implică îndepărtarea prin diferite metode a țesuturilor dezvoltate în exces, de la nivelul toracelui.

Pre-intervenție

În cadrul consultației preoperatorii, vom realiza istoricul medical al pacientului, cu toate afecțiunile anterioare sau actuale, medicamentele administrate în prezent (inclusiv vitaminele, suplimentele alimentare, alcoolul și tutunul). Este posibil, totodată, ca medicul să recomande consulturi la alți specialiști, precum un endocrinolog.

În vederea planificării intervenției, va fi necesară realizarea de fotografii și o serie de măsurători, pe baza cărora vom putea decide metoda optimă pentru fiecare pacient și vom putea explica în detaliu rezultatele care pot fi obținute.

Pregătirea pentru operație începe cu oprirea fumatului cu minim o lună înainte și modificarea sau ajustarea terapiilor medicamentoase. Specifice fiecărei intervenții chirurgicale sunt realizarea setului de analize de sânge, respectiv oprirea administrării de aspirină, antiinflamatoare și suplimente alimentare ce pot crește riscul de sângerare.

Este posibil să fie necesare un set de analize și consultații medicale suplimentare (ex. endocrinologie, genetică, nutriție), după caz, pentru a putea identifica și trata cauza de bază a ginecomastiei. Țesutul în exces ce urmează a fi excizat va necesita un examen anatomopatologic pentru caracterizarea eventualelor modificări ce nu pot fi identificate imagistic.

Intervenția

Tehnica utilizată diferă în funcție de particularitățile individuale ale sânilor, starea de sănătate a pacientului, preferințele personale. Pentru realizarea intervenției într-o manieră optimă, este probabilă necesitatea unei anestezii generale, cu durată uzuală de 1-3 ore.

Inciziile necesare (respectiv cicatricile ulterioare) sunt poziționate uzual în jurul areolei, dar pot coborî către porțiunea inferioară a sânului, în cazul în care acesta are dimensiuni semnificative. Țesuturile subcutante în exces pot fi îndepărtate prin excizie clasică, prin liposucție sau prin combinarea acestora.

Post-intervenție

După intervenție, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de medicamente împotriva durerii, ce vor fi puse la dispoziție de către echipa noastră medicală. În următoarele zile, vor trebui schimbate pansamentele. Uzual, acestea nu mai sunt necesare din ziua 5 – 7 post-intervenție, moment în care plăgile postoperatorii pot fi spălate cu apă și săpun.

După două săptămâni post-intervenție, pacientul nu trebuie să efectueze mișcări complexe, și nici să ridice greutăți. În primele 4 săptămâni, este important să poarte o bustieră ușor compresivă și să evite dormitul „pe burtă”. Bustiera va trebui folosită pe timpul nopții pentru încă 4 săptămâni postoperatorii.

În general, firele de sutură utilizate sunt resorbabile și nu necesită îndepărtarea lor. Uneori, pot fi necesare unele la suprafața pielii, caz în care vor fi scoase la 14 zile postoperator.

După rezoluția proceselor de vindecare, pacientul va trebui să realizeze o nouă mamografie, astfel încât screening-ul cancerului de sân să poată fi realizat în condiții optime. De reținut este faptul că mamoplastia nu este o cauză a acestor neoplazii.

În ceea ce privește îngrijirea cicatricilor, aceasta durează aproximativ un an și implică masarea zilnică a acestora cu cremă hidratantă și evitarea expunerii la soare.

Rezultatele procedurii

În general, o singură procedură este suficientă pentru a obține rezultatul dorit. În anumite cazuri, poate fi necesară o  intervenție secundară, la distanță de minim 6 luni.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma propria decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție pentru orice nelămuriri, întrebări sau curiozități.

Riscurile comune oricărei intervenții chirurgicale constau în formarea unei cicatrici inestetice, în sângerare excesivă și formarea unui hematom, infecții sau dehiscența plăgii postoperatorii (deschiderea operației).

 

În cazul ginecomastiei, există posibilitatea modificării sau pierderii sensibilității mamelonului și/sau ale zonelor alăturate (temporar sau definitiv), pot apărea neregularități de formă și de contur ale sânului, îndurări ale acestuia, necroze parțiale sau complete ale mamelonului și/sau ale areolei.

Costurile sunt de la 4442 lei liposucție și 6996 lei liposucție cu mastectomie.